Asortarea culorilor în vestimentație este esențială dacă îți dorești o ținută reușită, care să întoarcă toate privirile. Fie că mergi la un eveniment special, te pregătești pentru o zi la birou sau pur și simplu ieși în oraș cu prietenii, îți vei dori să arăți cât mai bine și să te simți confortabil în pielea ta.
Există numeroase combinații de culori pe care le poți alege pentru haine, însă acest lucru nu trebuie să aibă loc la întâmplare. Pentru asortarea corectă a culorilor în vestimentație, poți folosi câteva reguli de bază. Astfel, vei fi întotdeauna la modă și vei putea obține ținute rafinate și pline de stil.
Fiecare dintre noi avem haine, încălțăminte și accesorii în garderobă pe care le adorăm dar, poate, nu știm cum să le asortăm corect. Armonia culorilor este crucială în domeniul modei, întrucât cel mai mic detaliu cromatic poate transforma complet o ținută. Deși tendințele s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, regulile de bază pentru asortarea culorilor în vestimentație au rămas la fel.
Acest lucru este datorat lui Isaac Newton, care a conceput roata culorilor. Acesta a observat, cu ajutorul unei prisme, felul în care lumina se descompune într-un spectru de culori, pe care le-a aranjat sub forma unui cerc colorat. Inițial, această roată a culorilor avea scop științific, dar ea a devenit foarte utilă și în domenii precum pictura sau moda.
Roata culorilor conține culorile primare, secundare și terțiare. Iată care sunt acestea și cum pot fi asortate.
Culorile primare sunt roșu, albastru și galben. Acestea sunt cele trei culori principale din care se obțin celelalte nuanțe secundare și terțiare. Fiind foarte puternice, acestea nu pot fi asortate între ele dar, optând pentru o singură nuanță primară, poți obține ținute curajoase, care vor atrage toate privirile.
Această categorie este rezultatul combinației dintre două culori primare și conține trei culori secundare. Portocaliul este combinația dintre roșu și galben, verdele rezultă din galben și albastru, iar violetul este obținut din albastru și roșu. Aceste culori sunt și ele destul de puternice, dar pot fi potrivite pentru un eveniment special, creând ținute elegante care să fie sofisticate în timp ce ies în evidență.
Această categorie include cele mai multe culori, ele fiind obținute prin mai multe combinații. Culorile terțiare sunt rezultatul fie a două culori secundare, fie a unei culori secundare și a unei culori primare. Astfel, posibilitățile sunt multiple. Aceste nuanțe pot avea diferite intensități și, astfel, sunt potrivite pentru o seară relaxantă în oraș sau pentru o zi la birou într-o după-amiază călduroasă.
În afară de clasificarea conform cercului cromatic, culorile pot fi împărțite și în culori calde și culori reci. Culorile calde reprezintă nuanțele mai deschise, care inspiră vitalitate, energie și pasiune. Acestea includ roșul, galbenul, portocaliul și nuanțele obținute din acestea, chiar și verdele în tonuri foarte deschise.
Culorile reci se află la polul opus, incluzând nuanțele relaxante și calmante, în tonuri mai închise. Printre ele se numără albastrul, verdele mai închis, violetul și celelalte culori rezultate din acestea. Poți obține un echilibru în ținuta ta combinând o nuanță rece cu una caldă, atât timp cât respecți regulile de asortare a culorilor prezentate mai jos.
Pentru a obține ținute cu bun gust, există câteva reguli simple, dar foarte importante, pe care să le respecți atunci când îți alegi hainele. Află cum combinăm culorile pentru un aspect cât mai îngrijit și sofisticat.
Pentru a obține un contrast reușit, asortarea culorilor în vestimentație trebuie să aibă loc prin asocierea nuanțelor situate în cadrane opuse din cercul cromatic. Acestea sunt culorile complementare și se completează reciproc, fiind combinații reușite pentru ținutele îndrăznețe, care se remarcă ușor.
Există trei perechi principale de culori complementare pe care le poți asorta fără probleme. Acestea sunt roșu și verde, galben și violet și albastru și portocaliu.
Aceste culori se află la o distanță egală una de cealaltă pe cercul cromatic și pot compune cu succes ținute elegante, dar și look-uri lejere, de vară. Totuși, pentru a evita un aspect prea încărcat, alege nuanțe mai stinse. Rozul pal și verdele deschis se completează armonios, dar efectul nu ar fi același dacă ai opta pentru tonurile puternice ale acestor culori.
Pentru a te asigura că nu dai greș, cea mai sigură metodă este de a purta aceeași culoare. Astfel, obții un look care va întoarce toate capetele și se va încadra cu succes în categoria ținutelor reușite. Dacă nu ești fana culorilor aprinse și nu vrei să optezi pentru o singură nuanță puternică, tonurile pastel sunt o soluție grozavă.
Pentru a alege fără bătăi de cap culori care se potrivesc, una dintre cele mai simple metode de asortare a hainelor este să alegi o nuanță de bază și să combini mai multe tonuri ale acesteia.
De exemplu, poți purta o ținută cu piese în tonuri mai închise și mai deschise de albastru. Aceasta poate părea o alegere simplă, nefiind niciun contrast foarte vizibil care să iasă în evidență. Totuși, vei obține un aspect stilat și eviți să faci combinații de culori care ar putea să nu se potrivească.
Asortarea culorilor în vestimentație este despre ce nuanțe poți armoniza cu succes, dar va trebui să știi și ce combinații este recomandat să eviți. În afara mixurilor dintre culorile primare, mai există și alte tehnici de asortare de care ar trebui să stai departe. Deși unele dintre acesta nu conțin neapărat culori nepotrivite, ele compun rareori ținute de succes.
Aceste două nuanțe reprezintă culori neutre care, de regulă, se pot asorta cu aproape orice. Totuși, o combinație între maro și negru va crea o ținută monotonă, care nu va ieși aproape deloc în evidență. Pentru un efect mai puternic, alege doar una dintre aceste culori și combin-o cu piese de nuanțe diferite.
Conform roții culorilor, acestea sunt nuanțe complementare și se potrivesc din punct de vedere vizual. Așadar, acestea nu vor crea un efect deranjant, ci mai degrabă conotațiile lor sunt asociate cu un look nepotrivit.
Verdele și roșul sunt culorile Crăciunului, iar hainele asortate în astfel de combinații te vor duce cu gândul la brazi și spiriduși, lucru pe care probabil dorești să îl eviți dacă nu te afli la o petrecere de sărbători.
La fel ca negrul și maroul, și această combinație este compusă din două culori neutre. Ele nu vor da un aspect neplăcut ținutei, dar nuanțele sunt mult prea simple și nu vor ieși cu nimic în evidență. Griul este, de asemenea, o culoare care se asortează ușor, așa că o poți combina cu succes cu o nuanță mai puternică decât maroul.
Negrul, la fel ca albul, reprezintă acea culoare care se potrivește cu orice și care te poate salva atunci când nu știi cum să asortezi anumite piese vestimentare. Totuși, alegerea combinației de negru și albastru nu este foarte inspirată, deoarece este mult prea simplă. Alege să combini negrul cu o culoare mai vie sau albastrul cu o pată discretă de argintiu sau crem.
Ai învățat despre teoria de asortare a culorilor în vestimentație, dar nu știi ce combinații să alegi? Te temi că vei opta pentru niște nuanțe care nu ți se potrivesc? Ți-am pregătit câteva sfaturi după care să te poți ghida mai ușor.
Așa cum deja am menționat, culorile neutre se asortează cu succes în orice ținută. Ele pot fi folosite drept culori “de urgență” atunci când nu știi cum să asortezi diferite piese, dar poți compune și un look întreg folosind aceste nuanțe elegante și stilate. Așadar, dacă alegi haine în aceste culori, ele vor fi de mare ajutor oricând te simți nesigură.
Dacă vei fi atentă și la culoarea tenului tău atunci când îți alegi ținutele, vei evita să obții un look care nu ți se potrivește, chiar dacă ai asortat corect culorile. Tonurile mai deschise se potrivesc mai bine cu tenul mai închis la culoare, în timp ce culorile închise asigură armonia împreună cu tenul deschis.
Petele de culoare pot adăuga vitalitate și energie ținutei tale, dar secretul stă în moderație. Ai grijă să nu exagerezi cu nuanțele puternice și nu combina niciodată mai mult de trei culori. Dacă, totuși, crezi ca poți forma un look de succes din trei nuanțe, asigură-te că una dintre ele este cât mai deschisă sau neutră.
Asortarea culorilor în vestimentație nu este deloc complicată, odată ce te obișnuiești cu câteva reguli simple și ai grijă să nu obții un look prea încărcat. Alegând nuanțe complementare, care se potrivesc, sau tonuri neutre care să completeze culorile puternice, ținuta ta va fi una de invidiat și va întoarce toate privirile. Vino în outleturile noastre din Militari și Pallady pentru a găsi hainele perfecte!
Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit