De ce nu folosim bumbac pentru antrenament?
Alegerea unui articol de îmbrăcăminte poate fi de multe ori o provocare, asta în condițiile în care găsești informații scrise pe etichetă, inclusiv compoziția materialului. Bumbacul este unul dintre cele mai uzitate materiale și extrem de promovat în anii trecuți, dar odată cu evoluția tehnologiei poliesterul a câștigat teren.
Bumbacul nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului, iar notorietatea sa a fost atacată de materiale sintetice nou descoperite de cercetători, precum: triacetate (1954), polyester (1953), spandex (1959), Lyocell (1993), toate cu calitati tehnice impresionante.
Înainte de a face o comparație, trebuie să știi care va fi rolul pe care îl va purta articolul de îmbrăcăminte ales de tine. Dacă intenționezi să achiziționezi un tricou pentru antrenament, ar trebui să excluzi din start bumbacul și să optezi pentru materiale care nu rețin transpirația, care lasă pielea să respire și o păstrează uscată.
Descoperă în acest ghid care sunt tipurile de materiale textile, care sunt criteriile lor de clasificare și prin ce deosebesc. Fă alegeri informate și poartă haine care se potrivesc stilului tău de viață.
Această țesătură este obținut din fibrele plantei de bumbac și este folosită adesea pentru articolele de îmbrăcăminte sau pentru lenjeria de pat și prosoape. Există numeroase tipuri de bumbac, printre care se află: cel satinat (materialul este lucios), cel finet (ajută la menținerea căldurii) și cel organic (obținut în moduri care protejează mediul înconjurător).
Bumbacul este promovat destul de mult și are beneficii pentru cei mai apropiați de un stil urban, dar în special pentru copii. Nu provoacă iritații și este potrivită celor cu o piele sensibilă. Totuși, trebuie să ai grijă să speli hainele din acest material la temperaturi joase, deoarece bumbacul intră la apă.
– Hainele din bumbac sunt moi la atingere, însă, oricât de mult a evoluat tehnologia, nu este un material care să se simtă la atingere 100% bumbac, deși au fost nenumărate campanii de marketing ale marilor producători internaționali – Adidas „Feels like Cotton” cu tehnologia PRIME DRYDYE;
– Bumbacul are tendința să urmeze silueta corpului;
– Respirabil în mod natural;
– Reprezintă o soluție optimă pentru copii și pentru persoanele sensibile la materialele sintetice;
– Poate fi obținut organic;
– Bacteriile aderă mai puțin la materialele bumbac.
Înainte să alegi haine din acest material, ar trebui să știi ce înseamnă poliester și care sunt beneficiile lui. Așadar, acesta este o țesătură artificială, foarte rezistentă și arată la fel după multe purtări și spălări. Învață cum să deosebești materialele de calitate și achiziționează cele mai bune articole vestimentare.
Nu toate tipurile de poliester lasă pielea să respire, așa că alege doar acele haine din materiale sintetice respirabile, care să fie avantajoase financiar, dar care să aibă și următoarele beneficii:
– Nu se șifonează și nu trebuie călcate;
– Nu se decolorează;
– Se usucă mult mai repede decât bumbacul și elimină transpirația;
– Sunt mai ușoare și au o durată de viață mai îndelungată;
– Sunt mai călduroase – varianta fleece (polar) sau baselayer;
– Sunt tratate pentru a fi rezistente la vânt și la apă;
– Rezistă la acțiunea razelor ultraviolete;
– Se pot produce din materiale reciclabile;
– Sunt mai ieftine decât cele din bumbac.
Poliesterul este un material mai puțin costisitor decât bumbacul, dar în mod sigur că este un material inteligent, cu proprietăți diverse: are un impact major asupra temperaturii corpului și, mai ales, păstrează pielea uscată. Acest lucru îl clasifică pentru a fi materialul favorit pentru echipamentele de alergare sau antrenament.
Multe dintre articolele vestimentare dedicate activităților sportive au pe etichetă indicații precum climacool, thermolite, coolmax sau dryfit. Toate acestea beneficiază de avantaje majore față de materialele clasice și sunt dedicate diverselor activități din timpul antrenamentelor sau celor outdoor.
Cercetătorii au ajuns la un mix de materiale cu proporții variabile de poliester și bumbac, reușind să înglobeze calitățile celor două materiale. Rezultatul este un material plăcut la atingere, rezistent, care nu se șifonează și care poate fi manipulat mai ușor.
În aceste condiții, este bine sa alegi articole din poliester pentru echipamentul de alergare, de exemplu, pentru că te protejează de razele ultraviolete și nu te îngreunează în timpul mișcării fizice.
Aii grijă când îți alegi un astfel de echipament, deoarece multe articole contrafăcute respectă modelul celor originale, dar nu și calitatea sau proprietățile materialelor.
În magazinele Sport Vision găsești doar produse originale ale unor branduri deja consacrate pentru tehnologia materialelor. Poți vizita magazinele noastre și proba articole sportive adaptate nevoilor tale.
Alege hainele din bumbac sau poliester în funcție de beneficiile fiecărui tip de material, raportate la stilul tău de viață și la dorințele tale. De asemenea, asigură-te că îngrijești corespunzător articolele vestimentare, pentru a arăta impecabil cât mai multe purtări.
Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit