Sursa foto: https://pixabay.com/photo-3760800/
Bumbacul este o fibră naturală, obținută din planta cu aceeași denumire. Cultivată din cele mai vechi timpuri, aceasta este una dintre cele mai folosite fibre naturale în acest moment. Parte integrantă a familiei nalbă, cu flori delicate, bumbacul este o plantă ușor de prelucrat. Fibrele produse în jurul semințelor acestuia sunt moi și pufoase, fiind ideale pentru uz textil.
Bumbacul necesită căldură, încolțind la temperaturi de 12 – 14 grade Celsius. Această plantă vegetează la temperaturi care depășesc valoarea de 20 grade Celsius. În caz de brumă sau îngheț, sensibilitatea acestei plante este una crescută. În schimb, deși iubește apa, bumbacul rezistă bine și în condiții de secetă. Pe parcursul etapelor de cultivare și recoltare, bumbacul își schimbă treptat culoarea de la galben la roșu.
Sursă foto: https://pixabay.com/photo-1271038/
După recoltarea bumbacului, semințele acestuia trebuie să fie îndepărtate pentru a fi prelucrată fibra. În trecut, acest lucru era realizat prin pieptănare. Acum, procedeul respectiv este realizat prin intermediul ginului de bumbac. Atunci când se adună mai multe fibre ondulatoare, care sunt întinse și răsucite, acestea formează un fir puternic, ușor de țesut, de tricotat sau de vopsit.
Întrucât bumbacul este o plantă ușor inflamabilă, cu numeroase bule de aer în compoziția sa, este necesară tratarea chimică a acestuia, în vederea reducerii acestui risc. Acest lucru este realizat prin amestecarea fibrelor naturale cu anumite cantități de vată, în vederea sporirii puterii fibrei obținute. În plus, acest procedeu adaugă textură produsului finit obținut.
Sursa foto: https://pixabay.com/photo-750982/
Bumbacul de lungime scurtă este alb, cu tentă de gălbui. Cel de lungime medie are aceeași nuanță, fiind prelucrat prin procedeul de cardare. Firele obținute astfel sunt rezistente, conducând la crearea țesăturilor de calitate medie.
Bumbacul cu fibră de lungime sporită este alb. Aspectul acestuia este lucios, mătăsos și include o cantitate redusă de impurități. Firele obținute din acesta, prin filare, sunt foarte fine și rezistente. Astfel, acest bumbac este considerat varianta ideală pentru confecționarea textilelor de cea mai bună calitate.
Bumbacul organic este obținut fără infestarea cu pesticide a plantelor în timpul cultivării sau a procesului de prelucrare. Acesta reprezintă varianta cea mai potrivită pentru confecționarea materialelor textile, întrucât nu prezintă riscuri pentru sănătate.
Sursa foto: https://pixabay.com/photo-2807360/
Iată principalele etape ale procesului de prelucrare a bumbacului:
Sursa foto: https://pixabay.com/photo-3751272/
Iată cele mai importante proprietăți ale bumbacului, care îl transformă într-o alegere avantajoasă pentru utilizarea în sectorul textil:
Iată principalele avantaje ale produselor textile, confecționate din bumbac!
Bumbacul reprezintă o alegere avantajoasă pentru confecționarea diverselor haine. Acesta este fin, plăcut la atingere și lasă pielea să respire, este rezistent și hipoalergenic, asigurând confortul necesar, în timpul purtării.
Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit