fashion house

Bumbacul – Ce este, cum se obține și ce proprietăți deosebite prezintă

floare de bumbac

Cuprins

Ce este bumbacul?

Bumbacul este o fibră naturală, obținută din planta cu aceeași denumire. Cultivată din cele mai vechi timpuri, aceasta este una dintre cele mai folosite fibre naturale în acest moment. Parte integrantă a familiei nalbă, cu flori delicate, bumbacul este o plantă ușor de prelucrat. Fibrele produse în jurul semințelor acestuia sunt moi și pufoase, fiind ideale pentru uz textil.

Bumbacul necesită căldură, încolțind la temperaturi de 12 – 14 grade Celsius. Această plantă vegetează la temperaturi care depășesc valoarea de 20 grade Celsius. În caz de brumă sau îngheț, sensibilitatea acestei plante este una crescută. În schimb, deși iubește apa, bumbacul rezistă bine și în condiții de secetă. Pe parcursul etapelor de cultivare și recoltare, bumbacul își schimbă treptat culoarea de la galben la roșu.

planta de bumbac

Cum este prelucrat bumbacul?

După recoltarea bumbacului, semințele acestuia trebuie să fie îndepărtate pentru a fi prelucrată fibra. În trecut, acest lucru era realizat prin pieptănare. Acum, procedeul respectiv este realizat prin intermediul ginului de bumbac. Atunci când se adună mai multe fibre ondulatoare, care sunt întinse și răsucite, acestea formează un fir puternic, ușor de țesut, de tricotat sau de vopsit.

Întrucât bumbacul este o plantă ușor inflamabilă, cu numeroase bule de aer în compoziția sa, este necesară tratarea chimică a acestuia, în vederea reducerii acestui risc. Acest lucru este realizat prin amestecarea fibrelor naturale cu anumite cantități de vată, în vederea sporirii puterii fibrei obținute. În plus, acest procedeu adaugă textură produsului finit obținut.

bumbac

Sursa foto: https://pixabay.com/photo-750982/

 

Bumbacul de lungime scurtă este alb, cu tentă de gălbui.  Cel de lungime medie are aceeași nuanță, fiind prelucrat prin procedeul de cardare. Firele obținute astfel sunt rezistente, conducând la crearea țesăturilor de calitate medie.

Bumbacul cu fibră de lungime sporită este alb. Aspectul acestuia este lucios, mătăsos și include o cantitate redusă de impurități. Firele obținute din acesta, prin filare, sunt foarte fine și rezistente. Astfel, acest bumbac este considerat varianta ideală pentru confecționarea textilelor de cea mai bună calitate.

Bumbacul organic este obținut fără infestarea cu pesticide a plantelor în timpul cultivării sau a procesului de prelucrare. Acesta reprezintă varianta cea mai potrivită pentru confecționarea materialelor textile, întrucât nu prezintă riscuri pentru sănătate.

plantatie de bumbac

Etapele de prelucrare ale bumbacului

Iată principalele etape ale procesului de prelucrare a bumbacului:

  • Curățarea bumbacului – Impuritățile sunt eliminate din bumbacul ajuns la fabrica de textile.
  • Egrenarea bumbacului – Fibra este ruptă în bucăți mai mici.
  • Cardarea bumbacului – Fibrele sunt separat, iar cele de gunoi sau cele prea scurte sunt eliminate.
  • Filarea bumbacului – fibrele sunt reduse la structuri mai mici, care sunt îndreptate și apoi răsucite.
  • Țeserea, tricotarea sau alte procedee de prelucrare – în funcție de rezultatele care se doresc a fi obținute, fibrele de bumbac obținute sunt țesute, tricotate sau prelucrate în alte moduri (pârlire, descleiere, albire, mercerizare sau vopsire).
masina de prelucrare bumbac

Proprietățile deosebite ale bumbacului

Iată cele mai importante proprietăți ale bumbacului, care îl transformă într-o alegere avantajoasă pentru utilizarea în sectorul textil:

  • Bumbacul este un material textil 100% natural, fiind alegerea ideală pentru confecționarea ținutelor avantajoase pentru piele.
  • Acest material este non-alergen, reprezentând varianta perfectă pentru persoanele care se confruntă cu reacții alergice.
  • Bumbacul absoarbe și elimină umezeala cu ușurință, menținând astfel corpul aerisit, în timpul purtării hainelor din bumbac.
  • Persoanele care suferă de astm, pot beneficia de avantajele acestui material organic, întrucât bumbacul nu eliberează particule mici, care ar putea declanșa crizele specifice acestei afecțiuni.
  • Bumbacul poate fi prelucrat la temperaturi ridicate, fără a afecta durabilitatea și calitatea produselor textile obținute din acest material.
  • Acest material organic poate fi sterilizat cu ușurință, proprietate care îl transformă în alegerea ideală pentru confecționarea textilelor destinate bebelușilor.
haine din bumbac pe umerase

Avantajele produselor textile din bumbac

Iată principalele avantaje ale produselor textile, confecționate din bumbac!

  • Sunt plăcute la atingere – Bumbacul este un material deosebit de delicat cu pielea ta.
  • Sunt rezistente – Deși este un material delicat, plăcut la atingere, bumbacul rezistă foarte bine în timp.
  • Lasă pielea să respire – Fiind o fibră naturală, bumbacul nu încarcă pielea în timpul purtării, lăsând-o să respire și împiedicând apariția transpirației.
  • Reglează temperatura corpului – Datorită acestei proprietăți deosebite, bumbacul organic reprezintă alegerea ideală pentru confecționarea echipamentelor sportive.
  • Protejează pielea sensibilă – Hainele din bumbac natural nu irită pielea, reprezentând astfel o alegere avantajoasă pentru persoanele cu pielea sensibilă. Acesta nu este prelucrat chimic, fapt care elimină riscul apariției alergiilor cauzate de diverse substanțe de prelucrare.
  • Hainele din bumbac 100% natural sunt confortabile – Acest material textil organic este utilizat pentru confecționarea diverselor tipuri de ținute, de la cele de vară pînă la cele destinate sezonului rece. Acestea sunt confortabile, permițându-i pielii să respire și fiind lipsit de compuși chimici, care ar putea cauza reacții alergice.

Bumbacul reprezintă o alegere avantajoasă pentru confecționarea diverselor haine. Acesta este fin, plăcut la atingere și lasă pielea să respire, este rezistent și hipoalergenic, asigurând confortul necesar, în timpul purtării.

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit