material roz

Ce este viscoza (vâscoza) și cum se întreține acest material?

material roz

În lumea modei și a textilelor, viscoza (denumită adesea și vâscoză) este o prezență distinctă și apreciată datorită confortului și a versatilității oferite. Ca material semi-sintetic, viscoza combină confortul fibrelor naturale cu rezistența și durabilitatea necesare pentru hainele de zi cu zi. Dacă vrei să afli mai multe despre viscoză, ce proprietăți are acest material, dar și cum să îl întreții în mod corespunzător, te invităm să citești în continuare!

Ce este viscoza?

Viscoza este un material textil moale și fluid, produs prin extragerea unor compuși naturali din lemn sau din pulpa de bumbac. Țesătura este adesea considerată versiunea sintetică a mătăsii, datorită texturii sale fine și lucioase. Pentru a obține viscoză, specialiștii folosesc soluții chimice care descompun lemnul sau pulpa de bumbac în celuloză și o transformă într-o pastă vâscoasă, de unde și denumirea materialului. Această pastă este apoi dizolvată într-o soluție alcalină și forțată prin orificii mici pentru a produce fibre, care sunt apoi răcite și solidificate în filamente de viscoză.

Proprietățile și caracteristicile viscozei

Viscoza este un material sintetic, dar pentru că se obține din fibre naturale, țesătura împrumută multe dintre proprietățile acestora. Spre exemplu, ea are o capacitate ridicată de a absorbi umezeala, ceea ce o face extrem de respirabilă și confortabilă. De asemenea, viscoza este foarte moale, plăcută la atingere, și are o cădere frumoasă, așadar permite confecționarea de piese vestimentare care se așază armonios pe corp.

Deși nu este la fel de rezistentă la uzură ca alte materiale, cum ar fi bumbacul sau lâna, viscoza poate fi purtată pentru mult timp dacă este îngrijită corespunzător. Materialul are, însă, tendința de a se întinde și deforma, de aceea necesită o atenție sporită.

Versatilitatea este un alt avantaj important al țesăturii. Viscoza poate fi folosită pentru o gamă largă de produse, inclusiv haine, lenjerie de pat și draperii. Datorită texturii fine și a capacității sale de a absorbi culorile bine, viscoza este adesea preferată pentru hainele de vară, precum rochii de zi, bluze și șaluri lejere.

Cum sa alegi hainele din viscoză potrivite pentru tine?

femeie cu rochie alba si palarie

Dacă un articol vestimentar din viscoza ți-a atras atenția, primul pas pe care trebuie să- l urmezi este să citești cu atenție eticheta. Aici vei găsi informații despre proporția de viscoză din țesătură și astfel îți poți da seama dacă materialul este unul de calitate

Hainele din viscoză de înaltă calitate vor avea un aspect lucios și vor fi netede la atingere. O modalitate bună prin care poți verifica țesătura este să o strângi ușor în mână. Dacă se desface imediat și nu prezintă cute, acesta este un semn de calitate.

De asemenea, gândește-te la scopul și ocazia la care vei purta haina respectivă. Dacă îți dorești o ținută elegantă, o rochie sau o bluză din viscoză poate fi alegerea ideală. Materialul este potrivit și pentru ținute casual, precum fuste, maiouri sau bluze cu o notă feminină și ușor elegantă.

Nu uita să ții cont și de stilul și preferințele tale. Alege culorile și modelele care îți plac și care se potrivesc cu alte elemente din garderoba ta. Vei găsi o gamă variată de piese vestimentare din viscoză în nuanțele tale preferate, dar și la prețuri foarte avantajoase, dacă alegi să faci cumpărături în magazinele outlet FASHION HOUSE!

Sfaturi pentru îngrijirea și întreținerea materialului

bluza alba si gri pe umerase

Dacă ai optat deja pentru îmbrăcăminte din viscoză și vrei să te bucuri de ea pentru o perioadă cât mai îndelungată, trebuie să respecți instrucțiunile de întreținere. Iată ce trebuie să ai în vedere:

  • Studiază cu atenție etichetele hainelor – primul pas pentru o îngrijirea corectă a viscozei este să citești corect etichetele de spălare. De obicei, hainele din viscoză necesită spălare manuală sau automată la temperaturi scăzute pentru a preveni deteriorarea;
  • Usucă materialul într-un mod blând – este recomandat să nu usuci viscoza în mașina de uscat rufe și să nu o expui direct la soare, deoarece aceste practici pot duce la micșorarea sau deteriorarea țesăturii. Cel mai bine este să lași hainele din viscoză să se usuce natural, preferabil într-un loc bine ventilat. De asemenea, nu le stoarce prea tare pentru a evita apariția șifonării;
  • Evită călcarea directă – aplică o cârpă umedă între fierul de călcat și haina de viscoză pentru a proteja materialul. Astfel, poți preveni deteriorarea și apariția petelor sau a arsurilor. De asemenea, setează fierul de călcat la o temperatură scăzută pentru a preveni deteriorarea țesăturii;
  • Păstrează hainele în condiții optime – pentru o utilizare îndelungată, hainele din viscoză trebuie păstrate într-un loc uscat și răcoros. Evită contactul direct cu lumina puternică sau sursele de căldură și încearcă să păstrezi hainele din viscoză pe umeraș, nu pliate, pentru a preveni apariția șifonării.

În concluzie, viscoza este un material cu multe calități, care te poate ajuta să obții look-uri spectaculoase. Ține cont de proprietățile sale, alege haine calitative din locațiile FASHION HOUSE, urmează sfaturile noastre de îngrijire și te vei bucura piese vestimentare atractive, care îți vor îmbogăți garderoba pentru mult timp!

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit