fashion

Ce înseamnă fast fashion și cum se manifestă acest curent?

fashion

Conceptul de fast fashion este adesea adus în discuție de către cei cu o preocupare pentru modă, mediul înconjurător și societate. Deși acest curent a pornit din dorința de a face piesele vestimentare care se aflau în tendințe mult mai accesibile pentru masele de oameni, rezultatele observate după numai câteva zeci de ani au mai mult conotații negative. Iată ce trebuie să știi despre acest curent, cum te poate afecta și ce măsuri poți lua.

 

Ce înseamnă fast fashion?

Termenul de fast fashion descrie un model de afaceri adoptat de numeroase branduri din industria modei. Acesta se caracterizează prin producția pe scară largă a unor haine de calitate redusă, cu o durată scurtă de viață și un preț mic. În acest model, companiile produc colecții noi de haine în mod constant pentru a se încadra în tendințele actuale în continuă schimbare și pentru a atrage clienți.

Pentru a putea oferi prețuri mici, hainele de acest tip sunt adesea fabricate cu materiale sintetice sau de calitate foarte slabă, prin procese de producție uneori controversate, care pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător și a societății. Practic, conceptul fast fashion se află la polul opus față de cel al modei sustenabile.

Cum identifici produsele de tip fast fashion?

De cele mai multe ori, poți recunoaște produsele de tip fast fashion dacă urmărești cu atenție brandul respectiv și rapiditatea cu care acesta își schimbă colecția de produse din magazine. 

Iată câteva semne că un produs ar putea fi fast fashion:

 • prețul este foarte scăzut în comparație cu produse similare de la alte branduri sau din alte magazine;
 • produsul are un design sau un model foarte popular în momentul respectiv, care poate fi inspirat de moda de pe podium sau din reviste;
 • brandul produce și vinde o mare varietate de produse;
 • materialele folosite sunt sintetice sau de calitate scăzută, nu au o durată de viață îndelungată și nu sunt biodegradabile;
 • brandul are o istorie controversată legată de practicile sale de producție și a fost asociat cu acțiuni mai puțin etice, cum ar fi exploatarea forței de muncă sau poluarea mediului.

Este important de reținut faptul că nu toate produsele cu prețuri reduse sau cu un design popular sunt fast fashion, iar unele branduri fast fashion încearcă să își îmbunătățească practicile de producție. Cu toate acestea, în general, produsele fast fashion sunt concepute să fie ieftine și purtate doar de câteva ori, ceea ce poate avea un impact negativ pe scară largă.

Impactul asupra mediului și alte efecte sociale

Producția masivă de articole vestimentare are un impact semnificativ asupra mediului și numeroase efecte sociale negative. Iată câteva dintre acestea.

Poluarea mediului

Producția în masă a articolelor de îmbrăcăminte necesită cantități mari de apă, energie și diverse substanțe chimice, ceea ce duce la creșterea emisiilor de carbon și utilizarea excesivă a resurselor naturale. Totodată, pentru că produsele se deteriorează rapid, moda de tip fast contribuie la creșterea cantității de deșeuri textile, dintre care multe nu pot fi reciclate. Zilnic sunt produse între 150 și 200 de tone de deșeuri textile, ceea ce duce la umplerea rapidă a gropilor de gunoi și poluarea accelerată a mediului.

Exploatarea forței de muncă

Brandurile de fast fashion sunt adesea asociate cu practicile de externalizare a producției în țări cu costuri reduse ale forței de muncă. Astfel, companiile le oferă angajaților din fabrici salarii foarte mici, iar protecția socială a acestora lipsește, de cele mai multe ori. Aceste practici pot duce la exploatarea populației și contribuie la perpetuarea sărăciei.

Încurajarea consumului iresponsabil

Prin producția de haine la prețuri reduse, industria fast fashion încurajează consumul. Totuși, deoarece produsele sunt adesea de calitate scăzută și nu rezistă mult timp, se creează un ciclu continuu de cumpărare, deoarece hainele trebuie înlocuite frecvent. Ca urmare, consumatorii tind să cumpere mai mult decât au nevoie.

Ce măsuri poți lua pentru a combate efectele industriei fast fashion?

Există mai multe modalități prin care poți contribui la reducerea impactului pe care fast fashion îl are asupra mediului și a societății. Iată ce poți face:

 • investește în produse realizate din materiale de calitate, precum bumbacul organic sau alte fibre naturale – astfel, îmbrăcămintea ta va rezista la spălări repetate fără a se deteriora și va fi mult mai sustenabilă;
 • cumpără mai puțin – reducerea consumului de haine este una dintre cele mai bune modalități de a diminua impactul negativ al industriei fast fashion. Încearcă să cumperi doar hainele de care ai nevoie și să eviți achiziționarea impulsivă de articole vestimentare;
 • reciclează sau donează hainele vechi – dacă ai haine pe care nu le mai porți, reciclează-le sau donează-le, în loc să le arunci. Multe organizații acceptă hainele vechi și le pot redistribui către cei care au nevoie de ele;
 • shopping inteligent –  în loc să achiziționezi obiecte vestimentare ieftine din materiale de slabă calitate, îndreaptă-te către magazinele de tip outlet care îți oferă reduceri semnificative la produse de calitate înaltă. La FASHION HOUSE găsești o gama variată de articole de designer la prețuri avantajoase!
 • cumpără haine second-hand – o altă opțiune avantajoasă este să cumperi haine second-hand, de la magazine specializate. Acestea sunt, în general, mai ieftine și se află, de obicei, în stare bună sau foarte bună;
 • alege branduri sustenabile – încearcă să susții brandurile care se angajează în practici sustenabile și au un impact redus asupra mediului. Înainte să cumperi, caută informații despre politica de sustenabilitate a brandului. Poate fi util să verifici cu atenție eticheta producătorului sau să cauți recenzii ale altor cumpărători;
 • probează hainele înainte de a le cumpăra – pentru a fi sigur că vei integra în ținutele tale fiecare obiect vestimentar nou achiziționat, poate fi mai util să mergi în magazinele fizice și să probezi hainele, decât să le comanzi online. Astfel, elimini riscul ca îmbrăcămintea să nu îți vină sau să arate altfel decât ți-ai dorit și nu îți încarci dressing-ul în mod inutil.

În general, pentru a reduce impactul curentului fast fashion, este important să fii conștient de modul în care cumpărăturile tale afectează mediul și să încerci să faci alegeri sustenabile. Fiecare pas mic pe care îl faci pentru a reduce consumul iresponsabil de haine poate avea un impact mare asupra mediului. Dacă vrei să găsești haine calitative la prețuri avantajoase, te așteptăm în outleturile FASHION HOUSE, unde vei descoperi oferte de neratat de la branduri de top!

Fast fashion este un curent puternic care influențează industria modei în mod considerabil. Pentru a participa la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător și a societății, ține cont de recomandările noastre și alege să cumperi inteligent!

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit