Pana la -70% reducere, in fiecare zi!

Coco Chanel: Tot ce trebuie să știi despre femeia care a revoluționat industria modei
05 februarie 2019

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/VFrcRtEQKL8

Coco Chanel este o creatoare de modă celebră în întreaga lume, întrucât a reușit să revoluționeze acest domeniu prin introducerea vestimentației cu influențe bărbătești (pantaloni, costume cu croială bărbătească) în colecțiile destinate femeilor. În plus, creațiile sale au atras atenția prin simplitatea tipurilor de croială abordate și datorită curajului său de a face schimbări radicale în domeniul modei.

 

CUPRINS

Schimbări radicale în domeniul modei secolului XX

Cine a fost Coco Chanel și cum s-a lansat în domeniul modei

Stilul unic al lui Coco Chanel

Creații unice care definesc stilul inconfundabil al lui Coco Chanel

Casa de modă Chanel după anul 1971

Principiile îndrăznețe de viață ale lui Coco Chanel

 

Schimbări radicale în domeniul modei secolului XX

Deși acum nu ni se pare nimic neobișnuit în alegerea femeilor de a purta pantaloni, în perioada respectivă, acest gest era considerat unul radical. Coco Chanel este cea care a avut curajul să facă acest pas, devenind singurul creator de modă care a apărut în publicația New York Times, alături de cele mai influente 100 personalități ale secolului XX. Acest lucru nu este unul surprinzător, dat fiind faptul că aceasta a contribuit considerabil la emanciparea femeilor din întreaga lume.

Coco Chanel a creat haine simple și ușor de purtat pentru femei într-o perioadă în care acest lucru era considerat ieșit din comun, dar absolut necesar. Înaintea Primului Război Mondial, piesa de bază a colecțiilor vestimentare destinate femeilor era reprezentată de modelul fustei lungi clasice, până la pământ. Aceasta nu era o piesă vestimentară practică, fiind incomodă în cele mai multe cazuri.

Coco Chanel este cea care a avut curajul de a le încuraja pe femei să poarte haine mai comode, potrivite în diverse situații. În plus, aceasta le-a încurajat pe femei să se simtă egale bărbaților în orice condiții, pornind chiar de la piesele vestimentare pe care aleg să le poarte.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-pink-suit-jacket-and-pants-sitting-on-staircase-952630/

 

Cine a fost Coco Chanel și cum s-a lansat în domeniul modei

Coco Chanel s-a născut pe 19 august 1883, numele dat de părinții săi fiind Gabrielle Bonheur. Copilăria sa a fost una marcată de sărăcie și incertitudini, întrucât aceasta și-a pierdut mama la vârsta de 12 ani. În urma acestui eveniment tragic, Gabrielle a fost trimisă de tatăl său, împreună cu cele două surori ale sale, la mănăstire. Acolo, aceasta a fost nevoită să facă față unui stil de viață strict, în care a învățat însă să coase și să croiască haine.

Gabrielle a plecat de la mănăstire la vârsta de 18 ani, alegând să se mute în Moulins. Acolo, aceasta muncea într-un atelier de croitorie și cânta uneori la cabaret, în diverse locații. Vocea sa nu a fost una suficient de bună pentru a face o carieră în acest domeniu, însă interesul său pentru haine și sectorul modei a transformat-o în cea mai celebră creatoare de modă a secolului XX.

Cariera sa în domeniul modei a început o dată cu deschiderea primului său magazin cu haine în Deauville, locație în care a utilizat pentru prima oară jerseul, un material considerat inovator în acea perioadă. Nu a durat mult timp până când Coco Chanel a reușit să își câștige reputația în domeniul modei. Drumul său a continuat cu deschiderea celui de-al doilea magazin in Biarritz, care a cunoscut un succes răsunător pentru perioada Primului Război Mondial. Ulterior, în anul 1919, aceasta și-a deschis primul magazin de haine în Paris.

În următorii cinci ani, utilizarea originală a jerseului în cadrul creațiilor sale vestimentare a atras atenția femeilor din înalta societate, care erau interesate de diverse alternative îndrăznețe la corsetele clasice. Încă de la început, Coco Chanel s-a ghidat în crearea ținutelor sale unice pe un principiu de bază, cel conform căruia luxul trebuie să fie confortabil, pentru a fi considerat cu adevărat lux.

În plus, Coco Chanel a preferat întotdeauna adoptarea unui design simplu în cazul ținutelor create, care să asigure confortul necesar femeilor. Aceasta a revoluționat industria modei prin adoptarea unui stil practic, necesar într-o perioadă în care emanciparea femeilor a început să devină realitate.

 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/chanel-magazin-new-york-489465/

 

Stilul unic al lui Coco Chanel

Secolul XX a marcat începutul perioadei de emancipare a femeilor, acestea primind pentru prima oară drept de vot în numeroase țări europene. În plus, această perioadă marchează și trecerea de la viața strict casnică a femeilor la cea în care acestea aleg să lucreze, să învețe diverse meserii și să aspire la dezvoltarea diverselor cariere.

Stilul lui Coco Chanel a reflectat perfect această perioadă de tranziție în viața femeilor, datorită simplității și caracterului practic al design-ului ales de aceasta pentru colecțiile sale vestimentare.

Talentul său extraordinar în domeniul modei și curajul de a inova un sector în care anumite reguli erau considerate imposibil de schimbat, au transformat-o pe Coco Chanel în cea mai apreciată creatoare de modă a secolului XX.

Stilul său a devenit rapid unul ușor de recunoscut, întrucât aceasta a avut de la început o intuiție extraordinară, anticipând ceea ce femeile își doreau și schimbările de care aveau cu adevărat nevoie în viața lor.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/grayscale-photo-of-woman-wearing-blazer-and-pants-987577/

Creații unice care definesc stilul inconfundabil al lui Coco Chanel

Coco Chanel a inovat considerabil domeniul modei vestimentare într-o perioadă în care acest lucru părea aproape imposibil. Printre piesele vestimentare care îi definesc stilul unic se numără jachetele fără guler, eșarfele confecționate din materiale fluide și rochiile cu bretele și tăietură în bias.

 

Combinarea bijuteriilor prețioase cu gablonțuri

Accesorizarea combinată a ținutelor cu bijuterii prețioase și gablonțuri a devenit populară în această perioadă datorită curajului său. Mai mult decât atât, pantalonii cu croială bărbătească, destinați femeilor au fost acceptați în societate, pentru prima oară.

Modelele unice cu dungi utilizate în designul bluzelor și costumele pentru femei, create după modelul celor bărbătești au devenit, de asemenea, semnături ale celebrei Coco Chanel, cea care a revoluționat cu adevărat sectorul modei în secolul XX.

În plus, accesoriile practice care imitau cu succes bijuteriile scumpe au făcut trecerea la o nouă etapă în domeniul modei, cea în care bijuteriile nu mai erau destinate strict stilului elegant, rafinat.


Modelul unic de geantă Coco Chanel

Coco Chanel a rămas în istorie printr-o multitudine de creații unice precum modelul unic de geantă pe care aceasta l-a creat. Designul acesteia era unul elegant dar practic. În plus, aceasta era prevăzută cu o baretă lungă, subțire, nemaîntâlnită în creațiile precedente, care le-a oferit femeilor libertatea totală de mișcare a mâinilor. Ulterior, Coco Chanel a îmbunătățit designul clasic al genții care a făcut-o celebră, transformând-o în modelul care a devenit cunoscut sub denumirea iconicului Chanel 2.55.

 

Celebrul parfum Chanel 5

Baza financiară a celebrului imperiu Chanel a fost stabilită de Chanel 5, parfumul fenomen pe care aceasta l-a scos pe piață în anul 1922, în colaborare cu Ernst Beaux, unul dintre cei mai talentați parfumieri ai tuturor timpurilor. Coco Chanel a fost prima creatoare de modă care a colaborat în crearea unui parfum și care a înlocuit ambalajul clasic al acestuia cu o sticlă simplă, cu design atractiv.

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/potCPE_Cw8A

Aceasta și-a închis casa de modă în 1939, datorită celui De-al Doilea Război Mondial.


Costume pentru femei cu design unic

Coco Chanel a revenit în domeniul modei în anul 1954, atunci când a creat designul unic al costumelor sale, care a rămas în istoria modei și care este utilizat ca și sursă de inspirație chiar și acum.

În aceeași perioadă, Coco Chanel a introdus în colecțiile sale și designul unic al pantalonilor cu croială de tip clopot și alte inovații vestimentare, utilizate ca și exemplu de diverși designeri de-a lungul timpului.

 

Casa de modă Chanel după anul 1971

După moartea celebrei Coco Chanel în 1971, casa de modă devenită faimoasă datorită curajului și intuiției sale de neegalat a fost condusă de diverși designeri celebri. Karl Lagerfeld este cel care a stabilizat situația în anul 1983, atunci când a devenit designerul șef în cadrul prestigioasei case de modă. Acesta a dat, la rândul său dovadă de o bună intuiție și înțelegere a nevoilor modei feminine, continuând dezvoltarea brandului, urmând pașii curajoși care au făcut-o celebră pe Coco Chanel.

Imaginea non-conformistă a acesteia, ținutele sale elegante dar practice, look-ul său evidențiat de coafurile impecabile și de celebrul ruj roșu intens precum și obiceiurile sale considerate neobișnuite în acea perioadă, i-au consacrat un loc de top celebrei Coco Chanel. Aceasta a mizat pe intuiția sa feminină în sectorul modei, a încurajat femeile să se detașeze de ceea ce alții considerau că este potrivit pentru ele, fiind un nume sonor în rândul personalităților care au influențat considerabil emanciparea femeilor în secolul XX.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/linia-de-%C3%AEnc%C4%83rcare-monaco-shopping-188952/

 

Principiile îndrăznețe de viață ale lui Coco Chanel

De-a lungul vieții sale, Coco Chanel a atras atenția prin impactul pe care modul său de gândire l-a avut asupra sectorului modei. Aceasta miza pe principii simple de viață, orientate către ideea egalității dintre femei și bărbați. În plus, aceasta considera că orice dezamăgire sau suferință poate fi depășită de o femeie care poartă ținute îndrăznețe și un machiaj potrivit, care o ajută să adopte o atitudine potrivită și să fie încrezătoare în forțele proprii.

 

Nuanțele intense de roșu ale rujurilor utilizate de Coco Chanel i-au făcut aparițiile celebre. În plus, aceasta considera esențială utilizarea parfumului potrivit, această idee devenind și cea care a pus bazele celebrului său parfum, Chanel 5. De nenumărate ori, aceasta a susținut ideea conform căreia o femeie îmbrăcată bine, care poartă nuanța de ruj potrivită și accesoriile care îi completează perfect ținuta este mereu pregătită să reușească ceea ce își propune.

 

Aceasta respingea ideea conform căreia femeile trebuie să respecte anumite reguli, care să le diferențieze de bărbați, susținând egalitatea dintre oameni, pornind chiar de la stilul vestimentar. În plus, în concepția sa, look-ul ideal era cel care face o persoană să arate bine și să se simtă confortabil în același timp, susținând astfel importanța de a fi unic, diferit pentru a deveni de neînlocuit.

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/HCsZqthDIyw

 

Coco Chanel a susținut mereu faptul că orice vârstă are frumusețea sa, dacă alegi să fii diferit, să abordezi stilul vestimentar care te reprezintă și dacă știi ce produse cosmetice să alegi pentru a-ți accentua frumusețea naturală. Inovațiile acesteia în domeniul modei vestimentare, a cosmeticii și parfumul care a făcut-o celebră au transformat-o pe Coco Chanel în cea mai celebră creatoare de modă a secolului XX. Principiile sale de viață și ideile sale originale, non-conformiste sunt și acum utilizate ca și sursă de inspirație de către cei mai celebri designeri ai momentului.