fashion house

Cum alegi ceasul de mana?

Pentru ca ne-am gandit ca ar fi util, vom dedica acest articol alegerii ceasurilor de mana, astfel incat sa mergi la sigur atunci cand decizi sa cumperi unul pentru tine sau pentru a-l face cadou.

tinuta office cu ceas elegant bărbătesc

Exista o perceptie (gresita, credem noi) conform careia ceasurile bune trebuie neaparat sa fie scumpe. Ei bine, in realitate, nu trebuie sa cheltui atat de multi bani pentru un ceas care sa te tina cativa ani.

Cum alegi ceasul de mana?

1. Stabileste-ti care va fi bugetul alocat;
2. Ia o decizie cu privire la tipul de afisaj: analog, digital, hybrid (doua tipuri de afisaj pe acelasi cadran);
3. Vrei mai multe functii, pe langa cea clasica – de afisare a orei? Ne referim aici la: data, cronometru (sau cronograf), alarma, altimetru, barometru, GPS, puls cardiac etc.
4. Tipul curelei: cauciuc, metal, piele
5. Tipul mecanismului: quartz sau mecanic. Sunt unele modele de ceasuri mecnice care se incarca automat daca sunt purtate la mana – ex: kinetic (de la Seiko), automatic (alte marci). Tine cont de faptul ca toate ceasurile mecanice trebuie intoarse periodic – rotita din lateralul cadranului. Daca alegi un model cu baterie, verifica daca o poti schimba singura sau este nevoie sa mergi de fiecare data la un ceasornicar (bani in plus, dar, pe de alta parte, nici nu vrei sa il strici)
6. Designul: stii deja la ce ocazii vei purta ceasul, mai des? Poti alege unul elegant, unul sport sau poate chiar unul casual – care sa se potriveasca mai multor tipuri de evenimente/locuri unde mergi
7. Daca ai decis (inca de la punctul 1.) ca nu vei aloca un buget foarte mare pentru ceas, atunci te poti indrepta catre marci precum Swatch, Casio, Timex, Orient, Fossil – bineinteles, pe acestea le gasesti la preturi mult mai bune in magazinul B&B Collection din Fashion House Outlet Centre
8. Rezistenta la apa (Waterproof) – chiar daca nu esti din categoria inotatorilor de performanta, un ceas rezistent la apa este intotdeauna de ajutor. Sa nu uitam ca si un simplu spalat pe maini ii poate dauna. Daca ceasul nu este inscriptionat cu Waterproof, nu inseamna neaparat ca nu este (mai bine intrebi), dar ia in considerare ferirea lui de apa sau stropi cu lichide.

Exista doua tipuri de mecanisme: mecanic si quartz.

Ceasurile clasice sunt mecanice, cu mecanisme foarte complexe formate din diverse elemente care se imbina armonios. Acestea trebuie intoarse periodic (poate chiar o data pe zi), pentru a stoca energie kinetica intr-un arc ce se detensioneaza treptat, transferand mecanismului energia sa.

Modelele mai accesibile si cele cu afisaj digital utilizeaza mecanisme quartz, introduse in anii 70’ de firma Seiko: o baterie este folosita pentru alimentarea unui cristal de quartz foarte precis.

In general un ceas cu mecanism quartz digital ramane in urma cam un minut pe an, adica mult mai precis decat un mecanism mecanic, ce ramane un urma anual chiar si o ora, in plus fiind necesara realizarea periodica, la 2-3 ani, a operatiunilor de intretinere (curatare, ungere) de catre un ceasornicar profesionist. Bateria ceasurilor quartz trebuie schimbata la cativa ani.

Cum deosebesti un mecanism mecanic de unul quartz? Daca secundarul avanseaza cursiv este ceas mecanic, daca avanseaza in pasi este quartz.

Mai exista si o categorie speciala de mecanisme mecanice  – cele automate, prevazute cu o greutate oscilanta care se pune singura in miscare atunci cand porti ceasul la mana. Astfel se asigura incarcarea ceasului, iar oprirea lui poate fi prevenita prin purtarea regulata a ceasului. Sau prin pastrarea lui intr-o cutie winder – despre care vorbim intr-un episod viitor.

Pana atunci, te asteptam la Fashion House Outlet Centre cu o decizie luata. Sau te pot ajuta expertii nostri.

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit