fashion house

Cum să porți pălăriile: Tipuri și reguli vestimentare pentru bărbați

palarie

În timpurile străvechi, oamenii au născocit diverse soluții pentru a-și acoperi capul și pentru a-l feri de frig sau de soare; astfel, în epoca preistorică ei foloseau în acest scop pielea sau blana unui animal. Mai apoi, au luat naștere coifurile, un simbol al libertății, acestea fiind purtate de către sclavii eliberați de sub stăpânire.

Astăzi, însă, avem la dispoziție o mulțime de tipuri de pălării pe care le putem purta nu doar pentru a ne proteja de soare ori de frig, dar și pentru a conferi ținutelor o alură chic, misterioasă ori elegantă. Alegerea unui accesoriu plin de personalitate așa cum este pălăria necesită, însă, o atenție specială. În continuare, iată o serie de sfaturi utile pentru bărbații care vor să poarte cu stil o pălărie!

Cum să porți pălăriile: Tipuri și reguli vestimentare pentru bărbați

Tipuri de pălării și cum să le porți

Pălăria Fedora

palaria feodora

Denumirea acestei pălării este de fapt Borsalino/Bogart pentru a onora numele creatorului său, Giuseppe Borsalino. Este, așadar, o creație italienească de mare anvergură, acest model fiind preferat de bărbații și femeile din lumea întreagă. Avantajul pe care îl oferă este flexibilitatea borului în funcție de dorințele celui care o poartă. Fedora poate fi asortată la ținutele urbane sau care se încadrează în stilul boho-chic și poate fi purtată toamna, vara sau primăvara.

Dacă îți dorești câteva idei de ținute cu pălării, avem două propuneri pentru tine: 1) asortează o pălărie Fedora pentru bărbați cu o cămașă în carouri, blugi albaștri cu tăieturi și încălțăminte sport sau 2) alege un tricou sau o bluză simplă, pantaloni chino și pantofi Oxford pentru a contura un look numai bun de purtat la evenimentele semi-formale.

Pălăria Panama

palaria panama

Pălăria Panama este una dintre cele mai populare tipuri de pălării, fiind confecționată din paie sau frunze de palmier. Avantajul pe care îl oferă este rezistența la umiditate, reușind să își păstreze astfel forma inițială. Îți recomandăm să porți o astfel de pălărie atunci când pleci în vacanță într-un loc exotic sau să o asortezi la o ținută casual, nefiind potrivită pentru ținutele elegante.

Pălăria Trilby

palaria trilby

Acest model de pălărie poate fi purtat pe parcursul tuturor sezoanelor, oferind un grad de protecție ridicat în zona capului în funcție de materialul ales. Poate fi confecționat din bumbac, pâslă sau paie, având borul scurt și fiind ușor înclinat în partea din față pentru a crea iluzia optică de alungire. Dacă alegi, de exemplu, o pălărie Trilby din bumbac închis la culoare, o poți purta și la o ținută elegantă sau smart-casual.

Cum alegi pălăria potrivită pentru tine

Mai jos îți vom oferi câteva dintre criteriile principale pe care să le iei în calcul atunci când vrei să achiziționezi anumite tipuri de pălării. Unele s-ar putea să te dezavantajeze, în funcție de statură și dimensiunea umerilor. Altele sunt potrivite doar pentru anumite sezoane, bazat pe materialul din care sunt confecționate. Află tot ce ai nevoie să știi despre pălării în cele ce urmează:

Stilul vestimentar

În ceea ce privește asortarea pălăriilor bărbătești, versatilitatea lor este remarcabilă. Poartă o pălărie Fedora alături de un costum elegant și de un pardesiu și vei arăta precum un adevărat gentleman al timpurilor trecute. La fel de bine, o astfel de pălărie poate fi purtată și cu o pereche de jeanși închiși la culoare, în combinații vestimentare smart-casual.

Știai că nu doar alegerea pălăriei, dar și modul în care o porți contează? Ei bine, se crede despre acest accesoriu că reflectă starea de spirit a celui care îl poartă. Astfel, dacă vrei să păstrezi un aer misterios, așaz-o cât mai aproape de ochi, în timp ce, dacă vrei să pari o persoană deschisă, poartă pălăria ușor spre spate. Ridic-o cu aproximativ 2 cm mai sus decât linia ei dreaptă pentru a obține un look demn de un om de afaceri.

 

Înălțime

Există foarte multe modele de pălării bărbătești, așa că trebui să știi cum să le alegi pe cele care ți se potrivesc. De exemplu, o pălărie cu borurile mari nu te va avantaja dacă ești mic de statură și nici dacă ai umerii înguști. În acest caz ar trebui să eviți pălăriile Homburg. Mai degrabă, mizează pe o pălărie Borsalino, un must-have pentru stilul vestimentar italienesc.

În schimb, dacă ești înalt, îți recomandăm să eviți pălăriile cu borul mic, precum modelul Trilby. Persoanele care au o conformație a corpului mai voluminoasă vor fi avantajate de pălării cu borul mic sau mediu, care vor crea o continuitate în partea de sus a corpului, păstrând proporțiile în echilibru. Un mic truc care să te ajute să alegi cea mai potrivită pălărie pentru tine este următorul: borurile pălăriei nu trebuie să depășească lățimea umerilor.

Dimensiunea capului

Este foarte important să alegi mărimea corespunzătoare atunci când achiziționezi o pălărie. Dimensiunea se referă la circumferința capului de la nivelul frunții și o poți afla cu ușurință acasă. Ai nevoie doar de un metru de croitorie pe care să-l plasezi în zona de deasupra urechilor, iar așa vei putea afla dimensiunea exactă de care ai nevoie. De exemplu, dacă circumferința ta este 58, mărimea de pălărie potrivită pentru tine este 58.

Dacă nu ți-a ieșit un număr exact, ci, de exemplu, 58,5, optează pentru varianta mai mare care urmează – adică o pălărie numărul 59. Este important să alegi o dimensiune corespunzătoare la pălărie deoarece va arăta inestetic dacă este prea mare și îți va cădea pe frunte, lăsând impresia că ai un cap disproporționat față de restul corpului. În schimb, dacă pălăria este prea mică, îți va produce disconfort și va lăsa o dungă roșie, neplăcută pe frunte.

Sezon

Pentru sezonul rece, cele mai potrivite sunt pălăriile cu textură groasă, precum cele fabricate din lână, piele sau blană. Aceste materiale, foarte calitative de altfel, îți vor asigura confortul termic dorit pe parcursul zilei și, în plus, vei căpăta un aer foarte sofisticat purtându-le.

Legat de cromatică, pălăriile ideale pentru toamnă-iarnă sunt cele negre, maro, verzui sau chiar gri. Păstrează modelele foarte colorate pentru ținutele de vară. De asemenea, pentru sezonul cald, alege pălării din paie, Fedora sau Panama, care te vor ajuta să obții un look chic și rafinat.

O pălărie bărbătească poate fi purtată atât în ținute elegante, cât și în outfiturile de stradă. Fără îndoială, acesta este un accesoriu indispensabil pentru o zi la plajă sau pentru un look potrivit unei petreceri pe yacht. Alege modelul potrivit stilului tău dar și ocaziei și vei arăta de milioane purtând o pălărie!

Te așteptăm la Fashion House Militari și Pallady pentru a-ți reînnoi garderoba.

© 2023 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit