fashion house

Cum se curăță și întreține pielea întoarsă: Sfaturi și recomandări

geanta din piele intoarsa

Hainele, încălțămintea și accesoriile din piele întoarsă naturală sunt, fără îndoială o investiție bună în garderoba noastră. Acest material este rezistent și destul de flexibil astfel încât ne asigură un confort sporit și arată extraordinar chiar și după ani de zile. Pe de altă parte, pielea ecologică are un design la fel de atractiv și un preț mai accesibil față de cea naturală. 

Indiferent că vorbim despre obiecte vestimentare din piele întoarsă naturală ori sintetică, acestea necesită o întreținere specială. Haide să aflăm împreună cu ce se curăță pielea!

Ce este pielea întoarsă?

Pielea întoarsă este un tip de piele naturală care se obține prin procesarea stratului inferior al pielii de animal. Este un material ale cărui avantaje principale sunt flexibilitatea și finețea la atingere. La început, pielea întoarsă era folosită de către suedezi pentru fabricarea mănușilor, de unde și denumirea de “piele suede”. 

De atunci încoace, acest tip de piele a fost folosit pentru confecționarea hainelor, încălțămintei și a anumitor decorațiuni interioare precum tapiseriile. 

O trăsătură importantă a pielii întoarse este faptul că absoarbe și reține foarte ușor umezeala. De aceea, produsele fabricate din acest material trebuie supuse unor procese constante de impermeabilizare și ferite pe cât posibil de apă – în special când vine vorba de încălțăminte. 

pantofi din piele intoarsa

Cu ce se curăță pielea întoarsă

Pentru a păstra într-o stare perfectă pantofii, jachetele sau gențile din piele întoarsă naturală, trebuie să te preocupi de întreținerea lor încă de la primele purtări. Pentru a preveni efectele uzurii, folosește spray-uri speciale pe care le poți găsi în comerț și care, datorită proprietăților pe care le au, conferă o rezistență aparte obiectelor vestimentare din piele. 

Pe de altă parte, pentru a curăța obiectele vestimentare sau încălțămintea de murdărie evită produsele pe bază de ceară sau silicon, care afectează culoarea și strălucirea materialului și amenință chiar și mirosul autentic al pielii naturale.  

Piele întoarsă naturală

  • Haine

Pielea întoarsă poate fi cu ușurință afectată de stropii de ploaie. În cazul în care ți-ai expus jacheta preferată la umiditate, nu interveni artificial pentru a o usca; așeaz-o pe un umeraș și las-o într-un loc aerisit, la temperatura camerei. Asigură-te că este ferită de razele directe ale soarelui sau de căldura caloriferelor. 

Oțetul alb este foarte util în cazul petelor uscate. Folosește o cârpă moale, stoarce-o bine de oțet și șterge petele de pe pielea întoarsă. Lasă hainele să se usuce natural și vor arăta ca noi!

 

  • Pantofi

Dacă ai o pereche de pantofi, de exemplu, realizată din acest material poți folosi o gumă de mestecat pentru a scăpa de petele de noroi. Petele de ulei pot fi eliminate utilizând puțină pudră de talc care va acționa timp de câteva ore pentru a reda frumusețea materialului.

Dacă vrei să cureți de praf pielea întoarsă, folosește o perie specială, cu fire tari. Spray-urile dedicate din magazine sunt și ele eficiente în acest caz. 

 

  • Accesorii 

 

Pielea întoarsă este, de asemenea, un material destul de pretențios și de fragil. Dacă pielea naturală o poți curăța cu puțină apă, această metodă nu este potrivită și pentru pielea întoarsă. În cazul accesoriilor de mici dimensiuni, poți folosi o gumă de șters pentru a elimina petele sau o periuță de dinți neutilizată anterior cu ajutorul căreia să freci cu blândețe zonele pătate. 

accesorii piele

Piele întoarsă ecologică

Vinilinul este un material sintetic care imită fidel pielea naturală, dar care nu are însă aceeași rezistență. Totuși, dacă în garderoba ta se regăsesc accesorii din piele ecologică trebuie să știi că ele se curăță foarte ușor.

 

  • Haine

Hainele fabricate din piele ecologică trebuie curățate la mână cât mai repede după ce au fost pătate. Evită utilizarea pulberilor cu clor sau a produselor care conțin particule abrazive pentru a nu deteriora materialul. Spală-ți rochia sau jacheta cu grijă și nu uita să le agăți deasupra căzii după aceea, deoarece apa se va scurge în continuare din ele până la uscare. 

Evită expunerea la lumina directă a soarelui și lasă-le să se usuce natural. 

 

  • Pantofi

Trebuie să ai în vedere că încălțămintea din piele ecologică nu se spală niciodată la mașina de spălat. Folosește în schimb o cârpă îmbibată în apă caldă și freacă locurile pătate de pe suprafața pantofului. Poți adăuga puțin detergent de vase pentru a te asigura că petele vor dispărea. 

Dacă petele de murdărie sunt de mari dimensiuni sau s-au depus într-un strat gros, îți recomandăm să apelezi la servicii profesionale de curățare pentru a nu-ți deteriora încălțămintea. Un sfat util este să folosești cât mai frecvent uleiuri și tratamente special fabricate pentru acest material, care îi vor menține elasticitatea o perioadă mai lungă de timp. 

 

  • Accesorii 

Accesoriile din piele ecologică pot fi curățate cu o cârpă moale umezită în apă caldă. Evită utilizarea periilor, deoarece pot fi prea dure pentru acest material. Poți folosi produse pe bază de săpun sau chiar lapte pentru obiectele care au preponderent culoarea albă. Prin această metodă vei putea nu doar să cureți petele de pe accesorii, ci și să le reîmprospătezi culoarea. Le poți șterge apoi cu o cârpă uscată și să le lași să se usuce într-un loc ferit de soare. 

Cum se întreține pielea întoarsă

  • Dacă vrei să îți cureți pantofii din piele întoarsă de praf sau pete de murdărie superficială este suficient să folosești o cârpă umedă moale. O altă metodă pe care o poți pune în aplicare este utilizarea unei gume de șters – ai grijă însă să nu folosești foarte multă forță pentru a nu deteriora materialul!
  • Dacă ți s-a udat încălțămintea din piele întoarsă, vei avea nevoie de un prosop uscat pentru a absorbi excesul de apă. Pulverizează apoi apă curată pe suprafața pantofului și tamponează cu un material absorbant pentru a evita formarea urmelor. În cele din urmă, lasă-i să se usuce la temperatura camerei.
  • În cazul în care ai călcat într-o gumă de mestecat, soluția este să îți pui pantofii din piele întoarsă în congelator. Vei putea îndepărta cu ușurință guma după aceea, folosind o spatulă din plastic. 

Dacă este vorba de un tip diferite de pete, apelează la produsele speciale de curățare și îngrijire din magazine. Nu uita să acționezi cât mai repede după formarea unei pete pentru a evita deteriorarea permanentă a încălțămintei. 

Piesele vestimentare și accesoriile din piele întoarsă naturală sau ecologică te pot ajuta să ai apariții pline de stil. Pentru a le purta cât mai mult timp exact așa cum le-ai achiziționat, trebuie însă să acorzi o atenție deosebită îngrijirii lor. Cu siguranță sfaturile noastre îți vor fi utile în acest sens!

© 2025 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit