Pana la -70% reducere, in fiecare zi!

Garderoba capsulă: cum să ți-o creezi
24 aprilie 2019

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/dress-clothing-hanger-steel-2583113/

Din ce în cel mai multe dintre noi suntem absolut copleșite de haosul din șifonierul nostru sau pur și simplu curioase asupra beneficiilor unei garderobe minimaliste, cu un număr redus de piese. Cu siguranță ai auzit pana acum despre garderoba capsulă, aerisită, restrânsă etc. În acest articol, vom vorbi atât despre avantajele unei asemenea garderobe, cât și despre cum poți crea una.

 

CUPRINS

Ce este garderoba capsulă?

Beneficiile garderobei capsulă

Cum creezi o garderobă capsulă

Ce este garderoba capsulă?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/fashion-clothing-shop-clothes-1031469/

Există numeroase definiții ale garderobei capsulă. Iată câteva exemple:

 • O colecție de haine și accesorii care include doar lucruri considerate de majoritatea persoanelor esențiale.
 • O colecție formată din hainele basic pe care o persoană le folosește atunci când crează ținute pentru diferite ocazii.
 • O colecție de haine formată de obicei din aproximativ 25 de piese vestimentare care pot fi asortate și combinate pentru a crea numeroase ținute diverse.

 

Pe scurt, garderoba capsulă este o colecție restrânsă de îmbrăcăminte, bijuterii, accesorii și încălțăminte care te încurajează să-ți porți piesele preferate în fiecare zi. Asta înseamnă că vei purta doar ceea ce îți place, nu ceea ce este în trend la momentul respectiv.

De obicei, specialiștii recomandă să experimentam cu patru garderobe capsule, câte una pentru fiecare sezon. În realitate, probabil jumătate dintre lucrurile din fiecare garderobă capsulă vor fi aceleași în fiecare anotimp.

Înainte să aflăm cum putem realiza un astfel de proiect, hai să analizăm câteva beneficii ale garderobei capsulă.

 

Beneficiile garderobei capsulă

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/clothes-sneakers-shoes-fedora-hat-922988/

Garderoba capsulă are foarte multe avantaje, însă noi vom vorbi despre cele mai importante.

Te ajută să apreciezi simplitatea și să îți dai seama ce îți place cu adevărat

Dacă ai exagerat de multe haine, riști să porți piesele care chiar îți plac de prea puține ori. Din când în când, achiziționăm îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii doar pentru că sunt în trend, nu pentru că ar fi neapărat pe placul nostru. Astfel, ajungem să avem șifonierul sufocat de lucruri pe care le purtăm doar o dată sau de două ori. Din cauza asta, riscăm să uităm complet de piesele vestimentare care ne plac și ne reprezintă cu adevărat și pe care nu le-am cumpărat sub un impuls de moment.

Pe de altă parte, o garderobă capsulă cuprinde doar ceea ce iubim și ne dorim să purtăm cât de des avem ocazia. Mai mult, având opțiuni destul de limitate, nu vom mai pierde timp ore întregi să ne hotărâm cu ce să ne îmbrăcăm și cum să asortam hainele. În schimb, vom petrece mai mult timp cu prietenii sau vom acorda mai multă atenție altor activități, precum cititul, vizionatul filmelor etc.

Nu-ți mai bați capul alegând cu ce te îmbraci

Acest proces consumă foarte multă energie pe care mai bine o folosești pentru lucruri mai importante. În loc să probezi zeci de outfituri în fiecare dimineață, sperând că vei găsi, într-un final, combinația perfectă pe care să o porți în ziua respectivă, crează o garderobă capsulă. Aceasta te va scăpa de necesitatea luării unor decizii care îți dau multe bătăi de cap. În șifonierul tău se vor găsi doar câteva piese vestimentare, toate fiindu-ți pe plac și pe care poți să le asortezi într-o clipită.

Câștigi spațiu

Creând o garderobă capsulă, vei avea mai mult loc de depozitare în dressing sau în șifonier. Acest spațiu câștigat poate fi folosit pentru a depozita obiecte pe care le vei folosi în timpul care nu-ți va mai fi ocupat de găsirea ținutelor potrivite pentru următoarea zi.

Cum creezi o garderobă capsulă

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/women-s-clothing-gerderobe-dresses-483833/

Analizează

Scoate-ți toate hainele, accesoriile, bijuteriile și încălțămintea din dulap și așează-le pe pat. Astfel, vei fi motivată să termini acest proiect înainte de culcare.

Momentul în care vezi ceea ce ai este unul important atunci când vine vorba de crearea unei garderobe capsulă. Analizează bine toate lucrurile și încearcă să identifici piesele pe care, cel mai probabil, nu le vei mai purta niciodată. Îți va fi foarte greu să faci asta; tocmai din această cauză, vei fi determinată să iei în serios acest proces.

Sortează

Împarte hainele de pe pat în câteva categorii și așează fiecare grămăjoara pe podea. Nu gândi prea mult, lasă-te condusă de primul impuls. Sortează piesele în următoarele categorii:

 • Love: Iubesc aceste haine. Imi vin bine și le port des.
 • Poate: Vreau să păstrez aceste haine, însa nu știu exact de ce.
 • Donează: Aceste lucruri nu-mi mai vin sau nu-mi mai sunt pe plac.
 • Aruncă sau reciclează: Aceste haine sunt deteriorate, neputând fi purtate sau donate.

Continuă procesul de sortare până când nu mai este nicio haină pe patul tău.

Împachetează în cutii sau pungi hainele pe care vrei să le donezi și cele pe care vrei să le arunci sau să le reciclezi. Pune-le în mașină, în garaj sau oriunde altundeva unde să nu te încurce.

Mai uite-te o dată la grămăjoarele de haine din categoriile love și poate. Încearcă piesele de vestimentație pe care nu știi de ce vrei să le păstrezi și adresează-ți următoarele întrebări:

 • Dacă aș vedea acest articol în magazin acum, l-aș cumpăra?
 • Voi purta această haină în următoarele 3-6 luni?

Dacă răspunsul este negativ, pune aceste haine la un loc cu cele ce urmează a fi donate.

Alege

Fă o listă de aproximativ 25 de piese vestimentare. Începe cu hainele pe care deja le porți foarte des și cu cele pe care le porți măcar o dată pe săptămâna. Această listă se poate schimba în funcție de sezon sau de alte ocazii.

Acestea sunt hainele cu care majoritatea persoanelor își încep lista:

Piese vestimentare

 • Jeanși
 • Rochie
 • Fustă
 • Tricou simplu
 • Cămașă cu nasturi
 • Blazer

 

Bijuterii

 • Cercei
 • Inele
 • Brățări
 • Lanțuri

 

Accesorii

 • Ochelari de soare
 • Geantă
 • Fular
 • Eșarfă

 

Încălțăminte

 • Încălțăminte cu talpă joasa
 • Pantofi cu toc
 • Pantofi sport

 

Completează lista până ajungi la numărul maxim din garderoba ta capsulă. După ce ai ales hainele, bijuteriile, accesoriile și încălțămintea preferată, aranjează-le în șifonier sau dressing.

Chiar trebuie sa renunt la tot?

Mai putin nu inseamna nimic.

Odată ce ți-ai eliberat patul, ai scăpat de grămăjoarele de haine pentru donat, aruncat sau reciclat și ai ales cele aproximativ 25 de piese, nu trebuie neapărat să renunți la articolele care ți-au rămas în categoriile love și poate. Pune-le într-o cutie și ascunde-le pentru 3 luni.

După această perioadă de timp, scoate cutia și folosește piesele din ea pentru a crea o nouă capsulă. Mută câteva haine care erau inițial în capsulă și de care te-ai plictisit în cutie.

Folosește acest ghid pentru a te ghida în crearea unei garderobe capsulă. Poți schimba procesul pe alocuri, făcându-l mai potrivit pentru nevoile tale, clima din zona în care locuiești s.a.m.d.