fashion house

Geaca de puf: sfaturi de curățare și îngrijire

Cu toții avem, deja, în dulapul nostru o geacă de puf sau ne-am pus acest articol pe lista de cumpărături vestimentare pe care urmează să le facem în viitorul apropiat. Felicitări în ambele cazuri, căci este una dintre cele mai bune investiții la capitolul haine. Geaca de puf este un articol care ne va scoate de multe ori din impas, adică din frigul iernii, și care ne va face să ne petrecem mai ușor zilele cu temperaturi scăzute. Pentru că geaca de puf necesită un pic mai multă atenție decât o geacă obișnuită, iată câteva sfaturi de curățare și îngrijire a ei, astfel încât să te poți bucura și tu mai mult timp de toate calitățile sale.

fata cu geaca albastra si caciula portocalie

Verifică atent eticheta din interior

Orice producător care se respectă va trece cât se poate de detaliat toate informațiile legate de curățarea și îngrijirea unei geci de puf. De obicei, orice lucru care trebuie musai luat în calcul este trecut cât se poate de clar pe etichetă (ori cu o culoare ușor de remarcat, ori cu litere mari, ori într-o căsuță specială). Dacă nu te lămurește foarte mult această etichetă, roagă-l pe vânzătorul din magazin să te ajute cu informații referitoare la geaca pe care urmează să o cumperi sau, după achiziție, intra pe site-ul producătorului pentru detalii suplimentare. De asemenea, informațiile pe care ți le vom prezenta în acest articol îți vor fi de folos, așa că ai grijă să-l ai la îndemână!

Cum se spală o geacă de puf?

Multe modele de geci de puf permit, din fericire, să fie spălate manual sau în mașina de spălat. Înainte de a face acest lucru și în afara citirii cu atenție a etichetei, cumpără și un detergent de rufe care să fie mai puțin agresiv cu geaca, mai precis cu puful din interior. De preferat ar fi să alegi un detergent lichid, care, deși mai blând cu hainele, nu este cu nimic mai prejos decât puternicii detergenți praf. Dimpotrivă, se pare că va reuși cu brio să îți îndepărteze acele pete nesuferite din zona gâtului și cele de pe mâneci. Dacă vrei să fii 100% sigur că impuritățile se vor duce, înmoaie în detergent lichid zonele mai murdare de pe geacă și lasă-le așa timp de 15 minute, înainte de a băga geacă la spălat.

La ce program se spală geaca de puf?

masina de spalat cu geaca rosie

În cazul în care optezi pentru a spăla jacheta preferată la mașină, te întrebi, probabil, la ce program se spală geaca de puf. Ideal este să setezi un program nu foarte energic, cu apă rece, care nu depășește 30-40 de grade. De asemenea, este recomandat ca un astfel de articol vestimetar să nu fie centrifugat, motiv pentru care sfatul nostru este să optezi pentru o variantă cu maxim 1000 de rotații pe minut. 

Cu ce se spală geaca de puf?

detergent albastru

Indiferent dacă optezi pentru spălarea manuală sau automată, ai nevoie de detergenți pentru geaca cu puf care să nu conțină înălbitor. Ideal este să folosești doza minimă de produs de curățare și să nu adaugi balsam de rufe. Poți folosi detergenți speciali pentru gecile cu puf (pe care îi poți utiliza inclusiv pentru perne, de exemplu), dar, ca alternativă, poți apela și la un detergent lichid de haine. 

Cu ce se curăța geaca de puf în zonele cele mai expuse la murdărie?

copil cu geaca rosie si caciula portocalie

Manșetele și baza gâtului se numără printre zonele cele mai expuse la murdărie ale oricărei jachete. În cazul în care vrei să afli cu ce se curăță geaca de puf în zonele menționate, avem pentru tine o recomandare: folosind puțin detergent, freacă ușor părțile afectate, înainte de spălarea propriu-zisă. 

Apelează la o curățătorie specializată

barbat la spalatorie vorbind cu o femeie

Deși sunt multe situații în care geaca de puf poate fi spălată acasă, unele modele, în funcție de modul în care au fost confecționate, nu-ți vor permite igienizarea în propria ta mașină de spălat rufe. De aceea, cea mai bună variantă în acest caz este să o duci la o curățătorie specializată, care va reuși să îndepărteze impuritățile de pe ea cu ajutorul unor produse ce nu vor afecta puful din interiorul gecii.

Cum se usucă geaca de puf?

Odată ce ai spălat jacheta, aceasta își va modifica aspectul. Nu trebuie să intri în panică dacă observi că este lipsită de volum, adunată sau șifonată; este perfect normal în cazul acestor obiecte vestimentare. Pentru a-i reda aspectul, înainte de a o pune la uscat, scutur-o energic. Apoi, cu ajutorul mâinilor, redistribuie uniform puful adunat între cele două straturi. 

 

Însă, cum se usucă geaca de puf fără să-i afectezi proprietățile? Ei bine, pentru uscarea propriu-zisă vei avea nevoie de un uscător de rufe. În absența sa, poți improviza un spațiu potrivit pentru uscarea gecii de puf; poți folosi un obiect cu o suprafață cât mai întinsă (cum este, să spunem, o masă). 

 

Pentru a usca geaca de puf corect nu o agăța pe umeraș și nici pe sârmă, prinsă în clești de rufe. Aceste metode de uscare convenționale a hainelor vor favoriza adunarea penelor din jachetă către zonele inferioare. 

 

Ai grijă de puf! 

Cum poți face asta? Simplu, ținând minte să-l înfoi periodic, așa cum aranjezi seara o pernă. Procedând în acest fel, faci ca puful să nu se transforme în mici conglomerate care vor fi greu de separat. Repetă operațiunea și după ce ai spălat geaca, în momentul în care este semi-uscată, ca să-i dai pufului șansa de a se repartiza uniform la locul lui. De asemenea, pentru reactivarea volumului poți apela și la un alt truc. Ai nevoie de 2-3 mingi de tenis, noi, pe care le vei introduce în cuva mașinii de spălat împreuna cu articolul vestimentar despre care vorbim. Mingile de tenis vor aera puful, făcând ca jacheta să arate ca nouă. Atenție, însă, acest procedeu trebuie realizat atunci când geaca de puf este uscată, optând pentru un program simplu de centrifugare la mașina de spălat. Și, dacă nu ai la îndemână mingile de tenis, poți improviza cu ajutorul unor ghemotoace obținute din șosete. 

Concluzii

Cu ce se curăța geaca de puf, cum se usucă corect, care sunt cei mai potriviți detergenți pentru geaca de puf – sunt doar câteva dintre întrebările pentru care ai găsit răspuns în articolul nostru. Tot ce ai de făcut acum este să urmezi sfaturile noastre și să îți speli articolul preferat al sezonului rece ca un adevărat profesionist!

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit