materiale și imprimeuri în diferite culori

Ghid complet materiale textile–cum se clasifică, prin ce se deosebesc?

Fata in bluza alba

Care sunt materialele pe care le poți alege în sezonul cald, pentru ținute confortabile? Dar țesăturile călduroase, ideale pentru sezonul de toamnă-iarnă? Cum trebuie să alegi hainele în care te antrenezi, în funcție de materialele din care sunt confecționate? Cum să ai grijă de piesele tale vestimentare, astfel încât să te poți bucura cât mai mult timp de ele?

Află toate răspunsurile la aceste întrebări din acest articol, un întreg ghid al materialelor textile.

Care sunt materialele naturale?

Atunci când alegi hainele pe care să le achiziționezi, ai la dispoziție fibre naturale, materiale sintetice sau combinații ale acestora. Hainele din țesături naturale sunt întotdeauna o opțiune bună, mai ales, dacă vrei să beneficiezi de un confort sporit în timpul purtării. Țesăturile naturale de origine vegetală, printre care bumbacul și inul, sunt recomandate, mai ales, pentru primăvară și vară, deoarece, oferă o senzație plăcută chiar și în zilele toride. Pe de altă parte, pentru perioada rece din an, ideale sunt țesăturile naturale de origine animală, care mențin căldura. Din această categorie fac parte: lâna, cașmirul, blana, mătasea, pielea.

Care sunt materialele sintetice?

Pe lista materialelor artificiale se numără:

 

  • Acrilul. Este o fibră sintetică obținută din polimer, pe bază de petrol. Deseori, înlocuiește lâna și este folosit în asociere cu bumbacul sau mohairul, pentru fabricarea tricotajelor.
  • Elastanul. Cunoscut și sub numele de Spandex, se folosește de fiecare dată în combinație cu alte fibre, pentru a le conferi elasticitate. Este folosit, în special, pentru confecționarea lenjeriei de corp și a hainelor pentru sport.
  • Poliesterul. Este un material frecvent utilizat în industria vestimentară și este utilizat frecvent pentru conceperea hainelor sport. De asemenea, este mixat, de cele mai multe ori, cu nylonul, cu bumbacul sau cu lâna.
  • Polipropilena este, de fapt, un termoplastic folosit pentru confecționarea costumelor de baie, a lenjeriei de corp, a șosetelor. Este foarte apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene.
  • Poliamidele sunt un grup de fibre sintetice, dintre care cel mai cunoscut este nylonul. Acesta se regăsește în colanți, șosete, articole sport, dar, și paltoane. Fiind un material destul de elastic, se poate folosi în combinație cu bumbacul, vâscoza sau modalul.
  • Vâscoza este o fibră obținută din celuloză sau din alte tipuri de plante (soia, bambus). Se folosește pentru bluze, rochii, tricouri etc. Este moale, confortabilă și se așază frumos.

Cum să ai grijă de hainele tale în funcție de țesătură

Spălarea, uscarea, îngrijirea și depozitarea hainelor tale reprezintă etape foarte importante pentru a prelungi durata de viață a articolelor de îmbrăcăminte pe care le îndrăgești. Iată câteva sfaturi utile de care să ții cont, în funcție de țesătura din care sunt realizate:

  1. Catifeaua

Catifeaua are o textură moale și un aspect luxos; în plus, este perfectă pentru realizarea hainelor de iarnă. Dacă știi cum se poartă catifeaua, trebuie să știi și cum să ai grijă ea. Iată:

  • se recomandă ca hainele din catifea de mătase și de bumbac să se curețe prin curățare uscată;
  • catifeaua sintetică se poate spăla și în mașina de spălat;
  • articolele vestimentare din catifea trebuie întoarse pe dos, înainte de a fi curățate;
  1. Satinul

Satinul se șifonează repede, este predispus la destrămare și destul de complicat de cusut, de aceea, îngrijirea sa corespunzătoare este esențială. Iată ce presupune acest lucru:

  • curățarea uscată este recomandă și în cazul hainelor din satin;
  • evită uscarea pieselor vestimentare din satin în uscătorul electric;
  • calcă hainele din acest material întoarse pe dos, la temperatură scăzută;
  1. Tulul

Durabilitatea tulului depinde de materialele din care este confecționat (nylon, vâscoză, poliester sau mătase), precum și de modul în care este întreținut. Astfel:

  • elementele de îmbrăcăminte din tul se spală la mână, în apă caldă, folosind un detergent ușor.
  • dacă optezi pentru spălarea la mașina de spălat, adaugă articolele care necesită curățare în plase speciale de protecție.
  • tulul nu se usucă în uscător; întinde-le pe o suprafață plană și lasă-le să se usuce la temperatura camerei.
  1. Șifonul

Ai și tu rochii de seară, eșarfe, bluze sau cămăși din șifon? Iată cum să le speli corect:

  • șifonul de mătase trebuie spălat manual;
  • șifonul din materiale sintetice se poate spăla la mașina automată, dar, cu apă rece.

Te așteptăm în magazinele din Fashion House Outlet Militari pentru a-ți alege piese vestimentare din materiale de calitate, care satisfac orice preferințe!

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit