prietene la cumpărături

Istoria modei de-a lungul timpului: 10 lucruri pe care nu le știai

prietene la cumpărături

Industria modei este în continuă expansiune și reușește încă să șocheze prin diverse noi invenții ale marilor creatori. Fiecare trend modern pe care îl observăm are un istoric lung și interesant în spate. În acest articol, ne-am gândit să îți oferim câteva informații pe care cel mai probabil nu le știai despre istoria modei.

De ce este important să cunoști istoria modei?

Dacă atunci când îți faci cumpărăturile din cel mai mare outlet din București alegi articole vestimentare după bunul plac, fără să ții cont de trendurile actuale, cel mai probabil nu ai simțit până acum curiozitatea de a descoperi mai multe detalii despre istoria modei.

Cu toate acestea, cu siguranță ai anumite stiluri vestimentare favorite sau designeri care îți sunt simpatici, așa că ar fi de folos să afli cum a început totul. În cele ce urmează, ți-am pregătit zece curiozități despre începuturile modei în lume, astfel încât să cunoști aspectele principale.

Pornind de la acestea, vei putea corela mult mai ușor trendurile actuale cu etapele prin care moda a trecut și, mai mult decât atât, vei putea observa cărei perioade aparțin hainele, încălțămintea și accesoriile care se mulează cel mai mult pe modalitatea ta de exprimare.

Iată ce ne dorim să știi:

10 lucruri pe care nu le știai despre istoria modei

  1. Istoria modei își are începuturile în Imperiul Roman și în Egipt, unde diferențele dintre clasele sociale erau vizibile cu ochiul liber. În timp ce nobilimea își permitea să poarte articole vestimentare prețioase, femeile și bărbații obișnuiți purtau un fel de rochie lungă, simplă.
  2. În Evul Mediu, atât femeile, cât și bărbații de asemenea purtau tunici lungi până la glezne. Diferența între clasele sociale putea fi observată prin designul fiecărei tunici în parte. În această perioadă s-a trecut de la clasicele sandale romane sau egiptene la pantofi din piele cu șireturi și vârful ascuțit.
  3. În perioada Renașterii, pantofii cu toc înalt erau la modă printre regii Europei, dar și pentru femeile care își doreau un aer distins. Regele Henry al VII-lea era una dintre figurile “iconice” ale vremii, cheltuindu-și o mare parte din avere pe haine și încălțări cât mai sofisticate.
  4. Primele case de modă au apărut imediat după inventarea mașinii de cusut, în anul 1790. De atunci, hainele au căpătat și alt rol, în afară de cel care marchează statutul social. Primul designer de modă cunoscut a fost Charles Frederick Worth, stabilit la Paris.
  5. Știai că până în 1850 nu existau pantofi diferiți pentru piciorul drept și cel stâng? Încă din secolul XIX au început să apară trenduri în materie de modă, iar hainele pentru femei și bărbați s-au diferențiat din ce în ce mai tare.
  6. Cine nu știe de conceptul “little black dress” adus în prim-plan de către Coco Chanel în anii 1920? Atunci, hainele aveau deja rolul de a exprima personalitatea purtătorului, iar femeile purtau pălării cu borul larg și pantofi cu baretă.
  7. Perioada hippie a anilor ’60-’70 a adus cu sine hainele colorate și blugii – atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Nu este de mirare că ținutele de festival de astăzi sunt inspirate de stilul libertin al acelor vremuri. De atunci ne-am ales și cu tricourile tie dye, blugii rupți sau cu lanțuri și sandalele cu platformă.
  8. Din anii ’80 avem atât ținutele disco, pline de sclipici și strălucire, cât și fascinația pentru încălțările sport de la branduri precum Nike, Adidas, Vans sau Air Jordan.
  9. Marele “boom” a avut însă loc în anii ’90, odată cu utilizarea internetului. Pentru că mai multe culturi au putut fi astfel conectate, moda s-a transformat în multiple trenduri și sub-trenduri, fiecare inspirat la rândul său de curentele vremii.
  10. Despre moda anilor 2000 știm un singur lucru: ne lipsește și vrem să o aducem înapoi! Cel puțin asta s-a întâmplat în anul curent, 2022, sub forma tendinței Y2K. Topurile scurte, gecile din denim cu imprimeuri pe spate, puloverele în culori neon – toate au revenit în prim-plan.

Cu siguranță există multe alte curiozități despre această vastă și frumoasă industrie, însă istoria ei se scrie în continuare prin intermediul pasionaților de modă de pretutindeni. Fii și tu parte din acest proces și pune un pic din personalitatea ta în fiecare ținută pe care o porți!

La Fashion House Pallady și Militari găsești mereu cele mai cool articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, de la branduri recunoscute internațional, care îți vor îmbogăți garderoba și îți vor oferi o imagine de ansamblu asupra creatorilor care au rămas relevanți până în zilele noastre.

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit