Clutch, peep-toe sau bias cut – sunt termeni care îți sună cunoscut, mai ales dacă ești pasionată de modă. Întâlnim adesea aceste concepte în revistele de fashion, însă, oricât de mult ai iubi tendințele, nu trebuie să te simți vinovată dacă nu știi să definești termenii de specialitate menționați mai sus. Ce înseamnă ei, de fapt, dar și care sunt alte concepte populare din lumea modei, îți prezentăm în acest mic dicționar al fashionistelor!
Black tie, cocktail sau boho chic? Care este stilul corect pe care îl abordăm în diferite ocazii? Dacă nu știi care sunt diferențele dintre acestea, este momentul să le afli! În continuare, îți povestim despre istoria și particularitățile celor mai importante stiluri de vestimentație ale tuturor timpurilor.
1. Hipster
Hipster este cuvântul sub umbrela căreia se adăpostește esența unei subculturi contemporane. Termenul a apărut în anii 90 și a fost transpus rapid în stilul de îmbrăcăminte al tinerilor din aceea perioadă. Adepții săi erau aceia care doreau să-și exprime, prin intermediul hainelor, personalitatea independentă, aparte. Aceștia aveau un simț al modei diferit de cel din lumina reflectoarelor, principiul pe care se bazau ținutele lor fiind non-conformismul.
Ochelarii de soare mari, supradimensionați, bentițele, eșarfele sau pălăriile cât mai fistichii și alte accesorii care mai de care mai originale sunt doar câteva dintre piesele vedetă prin care se remarcă acest stil vestimentar.
https://www.rawpixel.com/image/55081/premium-photo-image-alcohol-alone-bar
2. Heritage
Heritage definește un stil de îmbrăcăminte simplu, lipsit de podoabe și ornamente, dar totodată foarte rafinat. Acesta era specific aristrocrației engleze, însă, astăzi este adoptat, deseori, chiar și în aparițiile de stradă. Puloverele tricotate, paltoanele de lână sau fustele tweed pot fi elemente iconice ale acestui stil, cu o singură condiție – să fie confecționate astăzi, cu aceeași grijă ca în trecut!
3. Boho Chic
Apărut în 1966, stilul Boho Chic este definit de lejeritate și naturalețe. Fustele lungi, vaporoase, care pun în evidență feminitatea, curelele late, jachetele scurte până în talie sau cardiganele se numără printre cele mai populare itemuri ale acestui stil. Printurile florale și cromatica diversificată sunt alte două caracteristici specifice stilului. Pe scurt, Boho Chic este un mix interesant între hippie și chic, punk și folk, relaxact și neconvențional.
Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/1560243
4. Black Tie
Black Tie este un cod vestimentar, mai degrabă decât un stil în sine. Acesta se pretează pentru diverse evenimente de tip ceremonie și mizează pe ținute impecabile, fără cusur. Află mai multe despre black tie din acest articol!
https://pixabay.com/ro/photos/om-costum-umane-afaceri-b%C4%83rba%C5%A3i-4431190/
5. White Tie
White Tie este cel mai formal cod vestimentar, potrivit doar pentru evenimentele care au loc seara. White Tie este dresscode-ul perfect pentru dineuri, nunți de lux sau baluri și, în special, ținute de gală. Pentru domni, fracul, gulerul pentru papion sau brâul sunt câteva dintre elemente care fac din acest stil unul remarcabil.
De cealaltă parte, doamnele nu vor da greș dacă vor alege o rochie lungă, de seară, însoțită, obligatoriu, de mănuși albe, până la cot.
Trendurile se schimbă, așa că apar, peste noapte, o mulțime de piese vestimentare noi. Dacă vrei să fii tot timpul la curent cu acestea, trebuie să știi semnificațiile celor mai deosebite obiecte de îmbrăcăminte din timpurile moderne, dar și din trecut. Iată care sunt acestea:
1. Camizolă
Camizola este un obiect vestimentar mai puțin cunoscut în zilele noastre, dar foarte popular în secolul al XIX-lea. Camizola definea o piesă de lenjerie intimă purtată deasupra corestului, care acoperea bustul și șoldurile. Astăzi, camizola poate însemna orice bustieră sau top care se poartă peste sutien.
2. Clutch
Clutch-ul este aceea poșetă de mână, confecționată, de regulă, din material rigid. Denumirea sa este inspirată de sunetul care se aude atunci când ea se închide. Clutch-ul este un accesoriu ideal pentru ținutele de seară, foarte elegante, însă există și modele care pot fi purtate la ocaziile speciale de peste zi.
https://www.pexels.com/photo/person-holding-quilted-black-leather-clutch-bag-978665/
3. Dirndl Skirt
Ai auzit până acum de modelul de fustă Dindl? Aceasta făcea furori în anii 50, atunci când au și devenit, de altfel, itemuri specifice modei de lux. Criticii de modă sunt de părere că modelul este inspirat din portul tradițional nemțesc. Dirndl Skirt este o fustă amplă și largă, cu talia evidențiată. În 1880, atunci când au apărut pentru prima dată aceste fuste, ele erau purtate de către fetele servitoare și erau realizate din materiale simple.
4. Bias Cut
Bias Cut include acele articole de îmbrăcăminte care au tăietura pe diagonală. La bază, însă, Bias Cut marchează un stil extrem de popular în anii 90. Dacă ai nevoie de inspirație, poți vedea imaginile cu rochia de mireasă purtată de Kate Moss în 2011. De asemenea, un alt model remarcabil pentru croiul Bias Cut este rochia creată de Calvin Klein, purtată de Gwyneth Patrow în 1996, pe Red Carpet.
5. Redingotă
Redignota este o haină bărbătească, ușor de recunoscut după lungimea sa (care ajunge pana la jumătatea piciorului, de multe ori). Aceasta este integrată, de regulă, în ținutele ceremonioase, este ajustată în talie și are două rânduri de nasturi.
6. Bonetă
Bonetele sunt acele accesorii care acoperă capul și care conferă ținutelor un aer extrem de chic. Spre deosebire de pălării sau de șepci, bonetele nu au boruri sau cozoroc. Pentru a purta cu stil o bonetă, poziționeaz-o în partea din spate a capului, acoperind creștetul.
Acest accesoriu remarcabil al modei franțuzești este, la bază, o căciulă de origine anatoliană, care era purtată în antichitate de către sclavii eliberați din Roma Antică.
https://www.pexels.com/photo/woman-in-red-top-and-beret-sipping-straw-2448913/
7. Peplum
Peplumul este un detaliu folosit pentru jachete, bluze, rochii sau fuste. Mai precis, este un volan sau o zonă exavazată care conferă volumetrie hainei respective.
Îți place să ții pasul cu tendințele, așa că ești mereu atentă la colecțiile celor mai celebri designeri? Atunci acest dicționat care cuprinde termeni specifici din moda de podium îți va fi de mare ajutor pentru a înțelege mai bine dedesubturile industriei modei!
1. Cruise-collection
Dacă ești tot timpul în vânătoarea după cele mai noi tendințe, atunci trebuie să știi ce înseamnă cruise-collection. Ei bine, există două astfel de colecții, anual, respectiv: una înainte de lansarea colecției de toamnă-iarnă, iar cealaltă înaintea lansării colecției de primăvară-vară. Cu alte cuvinte, cruise-collection desemnează o colecție intermediară colecțiilor clasice.
2. Ombre
Ombre, un termen auzit, adesea, în saloanele de hairstyling, este, la origine, un concept specific modei. Aceasta definește o tehnică vestimantară, mai exact trecerea graduală a unei nuanțe de la tonul cel mai întunecat la cel mai deschis. Se mai numește și degradé.
3. Raglan
Raglanul este un tip de croială, specific zonei mânecilor. Croiala pornește din zona gulerului și îndreptă către încheieturile mâinilor.
https://www.rawpixel.com/image/1220855/professional-fashion-designer-working
4. Statement
Cu siguranță că ”statement” nu îți este un termen atât de străin precum alții care se regăsesc în această listă. Acesta reprezintă denumirea acelei categorii de haine și accesorii care nu pot fi ignorate în nicio ținută. Poate fi vorba fie despre o pereche de pantofi, o poșetă sau o centură care iese în evidență din întregul tău outfit.
5. Lookbook
Un alt termen extrem de uzual în lumea modei este ”lookbook”. Este vorba, de fapt, despre o prezentare în imagini a următoarei colecții a unui designer. Lookbook-urile sunt instrumente foarte utile pentru acele case de modă care nu organizează prezentări pe podium, dar care vor să îți promoveze colecția într-o manieră cât mai originală.
https://www.maxpixel.net/Pink-Women-Sweet-Fashion-Magazine-Gloss-Zephyr-2791366
6. Hero
Hero este sintagma care, în industria modei, denumește o piesă vestimentară must-have. Include în ținutele tale itemuri ”hero”, pentru a le conferi un plus de valoare.
7. Appliqué
Tehnica prin care sunt atașate pe o haină sau pe un accesoriu diverse ornamente poată denumire de appliqué. În categoria aplicațiilor intră diverse tipuri de materiale, care pot fi textile, paiete, pietre prețioase etc.
8. Silhouette
Termenul de silhouette, în modă, definește conturul, forma unei piese vestimentare. Conceptul este folosit, adesea, în limbajul de specialitate al designerilor și a scriitorilor de modă.
9. Pop-Up Shop
Un termen mai puțin cunoscut la noi, dar folosit des în moda americanilor, ”pop-up shop” este un magazin de retail temporar. Astfel de magazine sunt create de marile branduri pentru a-și promova diverse campanii și, de regulă, nu sunt deschise mai mult de câteva săptămâni.
Cu siguranță că acest glosar de termeni specifici îți va fi util dacă vrei să știi mai multe despre domeniul modei. În plus, dacă vrei să fii tot timpul în pas cu tendințele, te așteptăm în magazinele noastre, pentru a descoperi cele mai noi colecții, la prețuri speciale!
Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit