haina pe umeras nude in padure

Sustenabilitatea în modă: ce înseamnă și ce avantaje are?

haina pe umeras nude in padure

Conceptul de modă sustenabilă a devenit tot mai popular în ultimii ani, pe măsură ce consumatorii au început să conștientizeze efectele industriei fast-fashion asupra societății și a mediului înconjurător. Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă, mai exact, sustenabilitatea în modă, ce avantaje ne aduce și cum poți contribui și tu, iată câteva informații care îți vor fi de folos.

Ce înseamnă sustenabilitate în modă?

În esență, sustenabilitatea în modă se referă la hainele care sunt produse și folosite într-o manieră care poate fi susținută pe termen lung. Mai exact, întreg parcursul unui obiect vestimentar, de la design până la confecționarea propriu-zisă și consum, trebuie să aibă un impact cât mai redus asupra mediului și să contribuie la îmbunătățirea societății.

Conceptul de sustenabilitate este unul complex, mai ales pentru că are la bază o diversitate de principii, cu efecte care se întrepătrund la nivel social și economic.

Care sunt principiile sustenabilității și ce avantaje derivă din acestea

Pentru ca un produs vestimentar să fie cu adevărat sustenabil, trebuie să respecte o serie de principii. Iată care sunt câteva dintre acestea.

Impactul asupra mediului trebuie să fie cât mai redus

Este esențial ca procesul de fabricație al produsului vestimentar să consume cât mai puține resurse naturale, precum apa sau petrolul. De asemenea, îngrășămintele pentru cultivarea fibrelor și substanțele chimice folosite pentru prelucrarea și vopsirea țesăturilor trebuie să fie reduse la strictul necesar.

În contrast cu produsele fast-fashion, a căror fabricație duce la emiterea unor mari cantități de gaze cu efect de seră, moda sustenabilă trebuie să aibă o amprentă de carbon cât mai mică și să nu contribuie la accelerarea încălzirii globale.

Tot în această categorie intră și efectul asupra vieții animalelor. Brandurile de modă sustenabilă au o abordare cruelty-free în crearea articolelor vestimentare. Astfel, se preferă folosirea alternativelor la pielea naturală, precum diverse materiale reciclate, iar mediul înconjurător este protejat.

Sunt încurajate condițiile de lucru cât mai sigure și echitabile

croitorese la munca cu masini

Sustenabilitatea are efecte pozitive și la nivel social. Un proces de lucru sustenabil va încuraja întotdeauna condiții de lucru cât mai bune, plata unor salarii echitabile și combaterea discriminării. De asemenea, se susține oferirea îngrijirilor medicale adecvate, crearea oportunităților economice și combaterea sărăciei.

Un alt aspect extrem de important atunci când vine vorba de sustenabilitate în modă este eliminarea sclaviei moderne. Munca realizată de către persoane care nu au vârsta minimă legală este considerată complet inacceptabilă. Companiile care pun preț pe sustenabilitate oferă o transparență ridicată atunci când vine vorba de condițiile de lucru și de protejarea drepturilor angajaților.

Moda sustenabilă este mai sănătoasă

De cele mai multe ori, articolele de tipul fast-fashion se obțin printr-un proces chimic laborios, ce folosește numeroase substanțe chimice cu potențial dăunător. Produsele de modă sustenabile au la bază materiale de calitate, cât mai puțin procesate, sau care folosesc coloranți naturali, non-toxici. Fibrele utilizate sunt, de multe ori, organice sau reciclate.

Cum poți încuraja și tu sustenabilitatea în modă?

Dacă vrei să susții și tu aceste practici și efectele pozitive pe care le oferă pe toate planurile, iată ce poți face.

Cumpără produse din fibre naturale sau materiale reciclate

tricou alb cu flori

Acordă o atenție sporită informațiilor de pe etichetă și îndreaptă-te cât mai des către materiale de origine naturală, precum bumbacul organic, viscoza sau inul. Produsele realizate dintr-un singur material sunt mai ușor de reciclat decât cele fabricate din amestecuri, așa că axează-te pe acestea.

Susține brandurile care aplică principiile sustenabilității

În ultima perioadă, tot mai multe companii au început să includă principiile sustenabilității în valorile brandului. Chiar și marii producători de articole vestimentare sau de încălțăminte sportivă au dezvoltat linii de produse sustenabile. Prin achiziția acestora, încurajezi brandurile să păstreze această direcție și contribui la menținerea unui mediu mai sănătos.

Dacă vrei să te bucuri de o selecție cât mai mare de branduri și să-ți găsești cu ușurință modelele preferate, alege să faci cumpărături din outlet, respectând în continuare principiile sustenabilității și urmărind colecțiile care se aliniază la acestea.

Alege produse durabile, pe care să le porți o perioadă îndelungată

Sustenabilitatea nu se referă doar la modul în care sunt fabricate hainele, ci și la felul în care le utilizăm. Pentru a fi în acord cu principiile acestui concept, cumpără produse calitative, care vor rămâne în garderoba ta pentru mai multe sezoane.

În outleturile FASHION HOUSE găsești o gamă variată de produse de calitate premium, de la branduri de top. În plus, atunci când cumperi din magazine fizice, ai ocazia să probezi produsele, să verifici cu atenție materialele și să te asiguri că totul este în concordanță cu nevoile tale.

Acum că ai descoperit mai multe informații despre moda sustenabilă, poți lua decizii informate de câte ori mergi la cumpărături. Dacă vrei să ai acces la colecții pe care nu le găsești în magazinele standard, te așteptăm în outleturile FASHION HOUSE. Vei găsi oferte și reduceri avantajoase, extrem de utile atunci când vrei să pui bazele unei garderobe practice și durabile.

© 2024 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit