fashion house

Vintage versus retro – află diferențele!

fata

Ai auzit până acum de termenii ”vintage” sau ”retro”, ba chiar i-ai utilizat ca fiind similari? Aceasta este o confuzie des întâlnită în domeniul modei, care trebuie, însă, clarificată. Vintage și retro desemnează două perioade distincte din istoria fashionului și, prin urmare, există anumite diferențe între cele două concepte. Specialiștii din echipa Fashion House îți vor oferi, în continuare, cele mai importante detalii despre cele două stiluri, tocmai pentru a le putea aplica cât mai corect în ținutele tale!

Stilul vintage

vintage

Vintage este un concept a cărei denumire provine de la ”vendage” (fr.) care înseamnă recoltă de vin. Termenul era folosit cu referire la vinurile de epocă, adică acelea obținute din struguri care provin de la vița de vie recoltată într-un an specificat. Cu timpul, semnificația cuvântului s-a extins, devenind populară și în domeniul auto – erau catalogate drept vintage acele mașini mai vechi de 50 de ani. 

Ceva mai târziu a fost introdus și în domeniul vestimentar, unde desemnează toate acele haine produse între anii 1920 și 1970. Mai exact, tot ce este mai vechi de 30 de ani este considerat vintage, în timp ce termenul de ”retro” are un înțeles diferit, pe care îl vom afla în cea de-a doua secțiune a acestui articol. 

 

În ultima vreme, stilul vintage se bucură din ce în ce mai multă popularitate, devenind un trend în sensul real al cuvântului. Mulți dintre celebrii designeri de haine optează pentru prezentarea unor colecții vintage, asupra cărora își pun amprenta. 

Poți opta și tu pentru haine vintage dacă vrei să ieși din mulțime. Ai norocul să găsești îmbrăcăminte și accesorii vintage în magazinele second-hand, însă și în outlet-ul Fashion House poți regăsi o mulțime de branduri care comercializează piese vestimentare cu alură vintage.

Epoca retro 

retro

Perioada anilor 70-90 este considerată epoca retro. Fustele în ”A”, carourile sau helăncile sunt doar câteva dintre piesele vestimentare care îmbină stilul retro cu cel actual. Pantalonii din velur, cei din raiat, precum și blugii cu talie înaltă sau cei evazați sunt alte piese iconice ale acestui curent vestimentar. Coafurile asimetrice și ochelarii de soare Wayfarer reprezintă și ele elemente definitorii retro, pe care le putem observa adesea în ținutele contemporane. 

În fond, stilul retro cuprinde acele haine create în epoca modernă, care sunt inspirate din timpurile trecute. 

Dacă vrei să adopți și tu un stil vestimentar retro, cel puțin ocazional, te poți inspira din momentele semnificative din istoria modei, cuprinsă între anii menționați anterior.

Ecranizări precum Flashdance sau Fame ilustrează foarte bine esența modei anilor 80, punând în centrul atenției un element de îmbrăcăminte simbolic pentru aceea perioadă – colanții. 

 

Atât moda retro, cât și cea vintage sunt reprezentative pentru istoria modei. Îndrăznește și tu să porți outfituri care amintesc de acele perioade și poartă-le cu atitudine! Te așteptăm în magazinele noastre pentru a te surprinde cu cele mai diversificate colecții de haine, la cele mai mici prețuri! 

© 2023 Fashion House.

Toate drepturile sunt rezervate | Designed by Stefanini Infinit